Asasinarea lui al-Baghdadi sau cum o știre bună poate fi o veste proastă pentru mass-media
- Laurențiu Teodorescu
- 29 octombrie 2019, 09:40
Donald Trump a câștigat la scor de neprezentare ultimul meci direct cu presa mainstream din Statele Unite.
Nu toți americanii se bucură de succesul înregistrat de US Army în weekend, care l-a lichidat pe liderul ISIS, temutul terorost Abu Bakr al-Baghdadi. Cel mai căutat om al planetei nu mai reprezintă o amenințare la adresa omenirii, „lumea e acum un loc mai sigur”, însă pentru unii nimic nu s-a schimbat, scrie The Federalist.
Este vorba despre mass-media aservită intereselor Partidului Democrat. Sunt jurnaliști pentru care „atacul încununat cu succes împotriva fondatorului ISIS le-a încurcat eforturile de a-l distruge pe Trump”. Iată de ce multe ziare și publicații, televiziuni și posture de radio „au răspuns cu ostilitatea și furia obișnuită la anunțul președintelui Donald Trump privind lovitura dată de trupele Delta Force în fieful ISIS, din nordul Siriei”.
„A fost o noapte extraordinară pentru Statele Unite și pentru întreaga lume. Un criminal crud, unul care a provocat atâta suferință și moarte, a fost violent eliminat - nu va mai face niciodată rău vreunui bărbat, femeie sau copil innocent! A murit ca un câine. A murit ca un laș. Lumea este acum un loc mult mai sigur”. Vorbele lui Donald Trump n-au făcut decât să-i înfurie pe editorii ostili administrației sale.
„Știrile bune amenință obiectivele corporațiilor mass-media de conturare a unei politicii externe dezastruoase, prin care se urmărește demiterea președintelui și înfrângerea lui în 2020”, notează The Federalist.
Diferența față de anunțul lui Obama
Când trupele speciale l-au capturat pe Osama bin Laden, anunțul președintelui Barack Obama a stârnit emoție. Acum, vestea prinderii liderului ISIS a fost primită „cu furie și turbare”.
Edificatoare în acest sens este atitudinea Washington Post, care încearcă să sucească „uciderea lui Baghdadi într-o poveste, cumva, negativă cu privire la Donald Trump”. Cotidianul Washington Post i-a creionat lui Abu Bakr al-Baghdadi „o imagine hagiografică, el nefiind un violator și un criminal brutal al inamicilor politici și religioși, ci un «savant religios auster»”.
Renunțarea la standardele jurnalismului curat, de calitate este o eroare de strategie, consideră The Federalist, însă pentru unele trusturi media deontologia nu mai reprezintă nimic. Lui Donald Trump i s-a declarat război pe față, iar în astfel de bătălii orice mijloc de atac este permis.
Dincolo de toate astea rămân realizările administrației Trump, scrie sursa citată, care punctează: „Mandatul președintelui Trump a fost marcat de succes în sferele interne și externe. Economia crește, sunt mai multe locuri de muncă, au crescut și salariile. Aceste succese se datorează reducerilor fiscale, reformei fiscale și a dereglementărilor fără precedent. Nu s-au pornit războaie, cu atât mai puțin războaiele nucleare apocaliptice pe care mass-media le anticipase. Iar recalibrarea economică față de China, așteptată de mult, iată că are loc!”.
Concluzia The Federalist este următoarea: „Ceea ce este o știre bună pentru țară este o veste proastă pentru mass-media și aliații lor politici”.