Asaltul migranților. Criză gravă pentru Spania și Europa. Imaginile disperării. Video

În ultimele două zile, peste 8.000 de migranți au trecut granița dintre Maroc și Spania în Ceuta şi Melilla. Două enclave spaniole din nordul Marocului şi singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană. Totul pe fondul unei crize diplomatice majore între această ţară şi Spania.

Guvernul spaniol a organizat la Madrid o reuniune de urgență ca să găsească soluții pentru rezolvarea crizei. Ministrul de Externe spaniol spune că a discutat și cu ceilalți oficiali europeni, care s-au arătat foarte îngrijorați. Asta pentru că problema migrației este una sensibilă la nivelul UE.

Spania a desfăşurat trupe la Ceuta pentru a patrula la frontiera cu Marocul, alături de poliție. Ceuta este o enclavă spaniolă pe coasta marocană a Africii, având ieșire la Marea Mediterană. Are suprafața de 18,5 km pătrați și o populație de 85.000 de locuitori.

„Vom restabili ordinea în oraş şi la frontierele noastre cât mai rapid posibil'', a spus într-o scurtă alocuţiune televizată şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, care s-a deplasat în zona „fierbinte” . El consideră că : „Acest aflux brusc de migranţi ilegali este o gravă criză pentru Spania şi pentru Europa''.

Premierul spaniol atacat de contestatari

Grupurile de activiști din extrema dreaptă și-au strigat nemulțumirile față de cum a fost gestionată criza și au cerut și demisia premierului Sanchez. În același timp, protestatarii din Ceuta i-au atacat mașina, atunci când a ajuns în oraș. (video).

 

Forţele de ordine marocane şi-au consolidat de asemenea prezenţa la graniţă şi au fost de asemenea desfăşurate la o anumită distanţă de aceasta, dar Madridul a remarcat pasivitatea lor care a permis trecerea migranţilor.

Care sunt cauzele crizei

Această criză survine în timp ce relaţiile dintre Madrid şi Rabat s-au tensionat după ce la sfârşitul lunii aprilie liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19, decizie ce a iritat guvernul marocan.

În timp ce unii comentatori fac o legătură între acest val migrator şi criza diplomatică dintre Spania şi Maroc, în sensul că ar fi vorba despre represalii ale Marocului după găzduirea liderului Frontului Polisario în Spania, ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya a declarat luni seară că responsabili marocani, pe care nu i-a numit, au asigurat Madridul că ceea ce se întâmplă în enclavele spaniole din nordul Marocului nu este un efect al dezacordului pe acest subiect.

Statele Unite au recunoscut în decembrie suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale. Frontul Polisario, susţinut de Algeria, revendică independenţa acestui teritoriu.