Asaltul final asupra Raqqa, capitala siriană a Stat Islamic, dat de către coaliția kurdo-arabă și forțele americane | PULSUL PLANETEI

Asaltul final asupra Raqqa, capitala siriană a Stat Islamic, dat de către coaliția kurdo-arabă și forțele americane | PULSUL PLANETEI

În Siria, trupele siriene ale Forțelor Democratice Siriene împreună cu trupe americane, au luat cu asalt orașul Raqqa, capitala din Siria a Daesh - Stat Islamic.

 Opțiunea inițială era aceea de a oferi un rol și trupelor turce, tocmai pentru a balansa situația curentă, însă decizia finală e aceea de a avea trupe locale siriene sunnite – kurde și arabe, deopotrivă - pentru a conduce acest atac asupra unui oraș sunnit, chiar dacă nu este exclusă și plantarea simbolică a steagului american pe orașul capitală a Daesh Stat Islamic.

Forțele Democratice Siriene au coloană vertebrală alcătuită din Peshmerga kurdă, cele mai bine pregătite și eficiente forțe din Siria, în spațiul opoziției anti-Assad, dar care conțin și elemente atribuite PYD/YPG, structuri considerate de Turcia ca apropiate PKK și, în consecință, organizații teroriste. Dealtfel președintele Recep Tayyp Erdogan a protestat vehement față de transferul de arme către kurzi înaintea atacului asupra Raqqa, considerând că este o formă de a înarma o organizație teroristă. Dealtfel diferențele privind definirea organizațiilor teroriste s-a accentuat și cu ocazia divorțului saudit de Qatar și acuzațiile de susținere a Frăției Musulmane și organizațiilor teroriste din această ramură, pe care Turcia, Președintele Erdogan și AKP le consideră apropiate de sine și în nici un caz nu organizații teroriste.

Divergențele turco-americane în problematica kurdă durează de ceva vreme, însă din păcate Turcia nu a găsit susținere la temerile sale nici la Washington, nici la Moscova, ambele state, Rusia și SUA, curtând regiunea kurdă și având amplasate aici baze militare rivale. Mai mult, neincluderea Turciei în atac – din rațiunea nevoii de apropiere locală a victoriei, deci prin trupe siriene Sunnite, dar și de evitare a unor ciocniri turco-kurde în Raqqa, odată ce forțele s-ar fi aflat în contact, mai mult, separate doar de trupele americane – a determinat evitarea unor tensiuni suplimentare și întârzierea operațiunii. Totuși aceasta a fost declanșată și există motive clare de a considera că această victorie e realizabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA au multe probleme noi sau mai vechi în spațiul de operațiuni din Siria-Irak: nemulțumirea turcă și reticența față de formula agreată de recâștigare a capitalei Raqqa, retragerea Daesh-Stat Islamic în suburbii și orașe mai mici, dar creșterea presiunii asupra componentei de recrutare și încurajare a atacurilor teroriste în interiorul Europei, exodul luptătorilor străini, odată ce Daesh-Stat Islamic va dispărea din orașe, mutându-se în alte regiuni ale globului, luptători care ar reveni, partial, cel puțin, în țările de origine din Occident, în Rusia sau în alte state din Orientul Mijlociu și Africa de Nord de unde provin; preocupare este și implicarea exesivă a milițiilor pro-iraniene din Irak, a milițiilor șiite în care se află luptători iranieni din rândul Gardienilor Revoluției, în luptele din zona sunnită, cu precădere la frontiera dintre Irak și Siria; și nu în ultimul rând, preocupare majoră stârnesc și mișcările forțelor loiale lui Al Assad, împreună cu trupele speciale ruse și pretinșii voluntari din Rusia, care s-au apropiat periculos de trupele americane și ale opoziției, iar o ciocnire pare inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.

Acțiunea din Raqqa are loc după ce trupele irakiene împreună cu milițiile șiite pro-iraniene, sunt pe punctul de a cuceri pe replin Mosulul, capitala irakiană a Daesh-Stat Islamic. Este vorba despre o regiune majoră controlată de către teroriști în ultimii 3 ani și pe care o pierd acum, cel puțin la nivelele orașelor majore din regiune.

Purtătorul de cuvânt al coaliției anti-IS condusă de SUA, Colonelul Ryan Dillon, vorbește despre între 3.000 și 4.000 de luptători Daesh-Stat Islamic rămași în Raqqa la momentul declanșării atacului. Ei dispun de tuneluri, mine de teren și spații minate, mașini pentru atacuri suicidare cu bombe, atacatori și “martiri” gata să devină bombe umane suicidare, de asemenea utilizează civilii drept scuturi umane. Deci bătălia nu va fi simplă, și va lua ceva timp până la câștigarea pe deplin a controlului în Raqqa. Peste toate, complicațiile cu Turcia, regimul pro-Assad, prezența rusă de pe teren, din proximitate, milițiile șiite pro-iraniene și trupele iraniene de pe teren amenință să mențină un spațiu extrem de complex în care dușmanul se poate schimba în fiecare moment iar amenințarea pentru soldații americani, traineri și trupe speciale de pe teren, este majoră.