Asaltul lansat marţi de alianţa de combatanţi arabi şi kurzi asupra Raqqa, fief al grupării Statul Islamic (SI) în Siria, este menit să aplice acesteia „o lovitură decisivă”, a anunțat marţi coaliţia antijihadistă coordonată de SUA.
Avertizând că bătălia va fi „lungă şi dificilă„, generalul american Steve Townsend, care comandă forţele coaliţiei internaţionale, a subliniat într-un comunicat că ofensiva „va aplica o lovitură decisivă califatului ISIS.
Asaltul împotriva Raqqa al grupării Forţele Democrate Siriene (FDS), susţinute de Washington, vine la şapte luni după ce forțele kurdo-arabe au lansat o ofensivă de anvergură ce le-a permis să cucerească progresiv vaste zone din acest oraş din nordul Siriei şi să-l încercuiască.
O femeie-comandant din cadrul FDS şi ulterior organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) au anunţat intrarea FDS în Raqqa dinspre est.
Coaliţia antijihadistă, care operează de asemenea în Irak împotriva SI, furnizează FDS arme, sprijin aerian şi le asistă la sol prin consilieri.
Generalul Townsend a adăugat că ofensiva se înscrie în cadrul unei bătălii mai vaste împotriva SI, care a revendicat numeroase atacuri sângeroase în regiune, dar şi în Europa.
„Am văzut cu toţii atacul plin de ură de la Manchester”, a declarat el, amintind de atentatul sinucigaş din 22 mai care s-a soldat cu 22 de morţi în acest oraş britanic. „Statul Islamic ameninţă toate naţiunile, nu doar în Irak şi Siria, ci şi în patriile noastre'” a adăugat Townsend.
Raqqa
Reamintim că milițiile kurde din Siria s-au dovedit cele mai eficiente forțe terestre în lupta contra ISIS. Suportul pe care americanii l-au oferit acestora a înfuriat Turcia care consideră gruparea Forţele Democrate Siriene o filială a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara o grupare teroristă.
Combatanți ai FDS au cucerit pe 10 mai orașul strategic Tabqa și un baraj adiacent, un pas cheie în ofensiva lor către Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic din Siria.
Create în octombrie 2015 cu sprijinul Statelor Unite, Forțele Democratice Siriene au fost de la început dominate de Unitățile de Protecție a Poporului kurd (YPG). Crearea lor a avut loc după ce avansul în teritoriu al YPG în zonele predominant arabe a provocat îngrijorarea atât a arabilor sirieni cât și a Turciei.
Miliția kurdă a câștigat o serie de lupte împotriva SI cu sprijinul coaliției internaționale conduse de SUA, precum cucerirea în ianuarie 2015 a orașului Kobane, la frontieră cu Turcia.
Văzută ca o încercare de a răspunde îngrijorărilor aliatului său din NATO, Washingtonul a creat FDS "pentru a facilita recrutarea de luptători arabi și pentru a separa și mai mult sprijinul american de PKK", a dat asigurări centrul de reflecție International Crisis Group într-un raport publicat în aprilie.
Însă rândurile FDS, care ar fi formate din circa 45.000 de luptători, sunt încă dominate de YPG, au declarat analiști.
De la formarea lor, FDS au obținut mai multe victorii împotriva SI și au anunțat în noiembrie 2016 începutul operațiunii pentru cucerirea Raqqa.
Odată cu apariția FDS, Washingtonul furnizează un sprijin mai direct luptătorilor anti-SI pe teren în Siria.
Însă, în timp ce administrația americană a declarat până acum că nu înarmează decât componenta arabă a alianței, Washingtonul a anunțat la începutul lunii mai că înarmează și milițiile kurde YPG pentru bătălia de la Raqqa.
Acest anunț a provocat furia Ankarei care a cerut Washingtonului să revină asupra acestei decizii.
Oficiali americani și FDS au dat asigurări că odată ce SI va fi alungat, Raqqa va fi administrată de un consiliu civil format din locuitori.