Așa-zisul cazul de discriminare de la UMF Târgu Mureş. Dezvăluiri „grele” ale rectorului Leonard Azamfirei: „Ne reclamă un fost student repetent”

Așa-zisul cazul de discriminare de la UMF Târgu Mureş. Dezvăluiri „grele” ale rectorului Leonard Azamfirei: „Ne reclamă un fost student repetent”

Protestele lui Ádám Valerián, preşedintele Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România, sunt ironizate de rectorul Universității

Preşedintele Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România, Ádám Valerián, reclamă într-un comunicat încălcarea drepturilor etnicilor maghiari la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş. Ádám Valerián vrea o reprezentare a maghiarilor de 50% în raport cu partea română în toate departamentele şi forurile de conducere ale universităţii. În acest sens, liderul maghiar anunţă mitinguri de protest în Capitală - în fața Ministerului Educației Naționale, la Cotroceni, dar și în fața Ambasadei SUA.

De remarcat că toate instanţele judecătoreşti au dat sentinţe favorabile părţii române. „Este an electoral şi Ádám Valerián doreşte să se vorbească despre el. Nu este un subiect de interes pentru maghiari, este doar un subiect politic, de campanie”, ne-a explicat rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei.

FOTO: Leonard Azamfirei

Și-a luat licența la 40 de ani, vârsta limită

Mai departe, dezvăluirile lui Leonard Azamfirei sunt incendiare: „Domnul Valerián a fost student la noi, a rămas repetent... După ce şi-a luat examenele, i-am aprobat să-şi dea licenţa, pe care a luat-o la limită, la 40 de ani. Cred că este pus să facă toate astea de partidele fundamentaliste maghiare. El nu practică medicina, nu are serviciu în zona medicală, nici nu locuieşte în Târgu Mureş. La Universitate avem 75% studenţi şi cadre didactice de etnie română şi 25% de etnie maghiară. În vreme ce ungurii intră în facultate cu nota 7,50, românii intră cu 8,50, pentru că e concurenţa mai mare, firesc. Protestele lui sunt ignorate în Târgu Mureş. A pierdut toate procesele pe care care le-a deschis şi nici cu reclamaţiile nu a avut succes”.

Conduce o asociaţie cu... 12 membri

Întrebat ce susţinere are la Târgu Mureş, Ádám Valerián recunoaşte că asociaţia pe care o conduce are doar „12 membri, din care 8 sunt cadre didactice la UMF”. El invocă numărul de maghiari din Transilvania - 1,3 milioane de persoane - când spune că măcar la una din cele 13 universităţi din ţară ungurii ar trebui să aibă drepturi egale cu românii în forurile de conducere. „90% dintre studenţii maghiari şi 80-90% dintre cadrele didactice maghiare de la UMF mă susţin pe mine”, afirmă Ádám Valerián. El mai spune că nu le cere studenţilor să protesteze alături de el, ca să nu fie daţi afară: „Eu am fost exmatriculat din facultate, abia după şase ani am fost reprimit”. Chestionat pe tema repetenției, protestatarul a recunoscut că, la un moment dat, nu a reuşit să treacă un examen şi nu i s-a permis să repete anul. „Mă pregătesc să dau doctoratul în genetică, în... Ungaria. Locuiesc, totuși, în Târgu Mureş şi lucrez la o clinică privată de radiologie. Afirmaţiile rectorului, cum că n-aș activa în oraș, nu sunt adevărate”, a afirmat, pentru EVZ, Ádám Valerián.