Marcel Ciolacu se întreabă pe cine mai pot da acum vina guvernanții, mai ales că Ministerul Justiției a anunțat că OUG privind anularea dublării alocațiilor este neconstituțională.

„Inconștienților! Guvernanți fără scrupule, care treceți cu tancul peste lege și Constituție! Cât mai aveți de gând să vă bateți joc de copiii țării?!
Dublarea alocațiilor

Tot PSD e de vină că Ministerul Justiției și Consiliul Legislativ v-au spus clar că ați dat o ordonanță vădit neconstituțională prin care anulați practic dublarea alocațiilor copiilor?! Ia întrebați-l pe proaspătul candidat PNL care a semnat în numele ministrului Justiției dacă a trecut între timp la PSD?!

Dați ordonanțe neconstituționale și apoi amenințați că nu mai plătiți alocațiile dacă Parlamentul nu votează mizeriile voastre în afara legii! Ăștia sunteți!

PSD nu se dă niciun milimetru înapoi. Vom continua să punem presiune pe acest guvern eșuat pentru ca legile votate de Parlament și promulgate de președintele Iohannis să fie puse în practică.

Iar PNL și Guvernul lor de cinici trebuie să înțeleagă că dublarea alocațiilor nu e un moft, ci o necesitate. Că nu poți să dublezi cu 20%. Românii trebuie să știe că bani sunt, dar doar pentru furturile acestui Guvern de hoți și incompetenți!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

A început „dublarea”: alocațiile pentru copii cresc cu 20% din septembrie

Ordonanţa de urgență privind creșterea alocațiilor copiilor a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, acestea urmând să crească cu 20% din luna septembrie.

Concret, ordonanța stabilește că, începând cu luna august 2020, alocația de stat va crește de la 156 de lei la 185 de lei pentru copiii care au între 2 și 18 ani, de la 311 la 369 de lei pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani, respectiv de la 311 la 369 de lei la copiii cu handicap.

Creșterea va fi graduală, urmând ca, în conformitate cu decizia Curții Constituționale, alocațiile să se mărească progresiv, însă intervalul de timp anunțat de Guvern pentru mult-așteptata dublare are ca termen final anul 2022. Abia din luna iulie 2022, alocațiile de stat pentru copii vor fi de 300 de lei, respectiv de 600 de lei, adică dublarea propriu-zisă pe care Curtea Constituțională a declarat-o obligatorie de la 1 august 2020, conform deciziei definitive a acesteia din 15 iulie.

Începând cu luna august a acestui an, alocația crește cu 20% procent aplicat diferenței dintre 300 de lei și cuantumul actual, potrivit proiectului de OUG. Cum alocația standard este acum de 150 de lei, rezultă că, de luna viitoare, copiii între 2 și 18 ani vor primi în plus 30 de lei la alocație, care va ajunge așadar la 180 de lei pe lună.

Următoarele majorări vor avea loc la 1 ianuarie 2021 și la 1 iulie 2022. Creșterea va fi tot de 20%, aplicat la diferența dintre cei 300 de lei și nivelul de atunci al alocației-ceea ce înseamnă încă 24 de lei pe lună, de exemplu, la 1 ianuarie. În 2021 sunt prevăzute două creșteri (ianuarie și iulie), iar cuantumurile vor crește la 242 de lei (pentru cei de 2-18 ani), respectiv 484 de lei (grupa de vârstă 0-2 ani și cei cu handicap).

Conform Ordonanței de Urgență, din anul 2023 alocațiile se vor majora cu rata medie anuală a inflației.