Artistul român care l-a vrăjit pe Vladimir Putin. Șeful de la Kremlin s-a declarat fermecat de lucrările compozitorului. Video

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Muzica unește spiritele, se spune, și îi ajută pe oameni să se apropie. Nu există lider important al lumii care să nu fie impresionat de muzică, de un anumit compozitor sau, măcar, de o melodie. În ce-l privește pe Vladimir Putin, se spune că este impresionat de un artist român, al cărui fan s-a declarat. Cei doi s-au întâlnit, în cadrul unui eveniment, iar Putin i-ar fi declarat acest lucru, direct, muzicianului.

Unul dintre cei mai cunoscuți compozitori ai Republicii Moldova, maestrul Eugen Doga, a povestit despre întâlnirea pe care a avut-o cu Vladimir Putin, la un moment dat. Dictatorul de la Kremlin i-a mărturisit că este unul dintre fanii săi declarați și că-I ascultă cu mare plăcere creațiile.

„Eu cu Putin vorbeam, i-am dăruit un disc, el îmi mulțumește, dar eu zic «uite, mulțumesc că mai am încă un fan!». «Să știi că îl ai de mult în mine!», mi-a zis”, a povestit compozitorul din Republica Moldova.

Potrivit spuselor sale, Vladimir Putin, la fel ca și alți conducători ai lumii sovietice în trecut, este la curent cu muzica românească, compusă la Chișinău. Aceasta nu doar pentru că ar fi mai bună decât muzica rusească, dar sună altfel pentru ei. Din acest motiv, o apreciază pentru sunetul special, original.

„Sigur că da (Vladimir Putin este la curent cu muzica compozitorilor români  - n. red. ), nu au de unde să n-o cunoască, fiindcă nu de ce că ea este mai bună decât celelalte, sunt foarte multe lucrări muzicale foarte bune. Cunosc compozitori și de la Moscova și de la Chișinău, la București mai puțin. Dar muzică cunosc, muzică românească. La mine e altă muzică, nu e mai bună decât cealaltă, dar e alta pur și simplu. Și de ce, nu se vede că eu mi-am pus scopul, așa gândesc eu și nu caut să imit pe cineva!”, a povestit compozitorul Eugen Doga în podcastul lui Adrian Artene, „Altceva cu Adrian Artene”.

Cine este Eugen Doga

Eugen Doga este un compozitor moldovean, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. S-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria și a studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951-1955). Ulterior a urmat cursurile la Conservatorul de stat din Chișinău (1955-1960), la clasa de violoncel a lui G. Hohlov și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Este autor al mai multor lucrări de estradă, de film și de scenă, dar și a unor compoziții originale (cântece, lucrări camerale și balet). A compus mai multe cantate, printre care: „Curcubeul alb”, „Primăvara omenirii”, „Vocea omenească”; poeme simfonice, „Inima veacului”, o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cântec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cântece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Eugen Doga a activat și în domeniul muzicii de film, debutând la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967. A scris muzică pentru 200 de filme, între care Lăutarii, Șatra, Gingașa și tandra mea fiară, Ana Pavlova, Patul lui Procust etc.

A contribuit la dezvoltarea filmului de animație, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia”.