Artiștii au ieșit în stradă, sâmbătă, 15 ianuarie, pentru a-și exprima năduful cu privire la situația în care se află sectorul cultural din România, puternic încercat de criza generată de pandemia de coronavirus. „De Ziua Culturii Naţionale noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile”, s-au exprimat manifestanții din Piața Victoriei din Capitală.
Ziua Culturii Naționale a fost marcată de discursuri pompoase, difuzate pe marile ecrane ale televizoarelor. Puțini, însă, își apleacă privire spre acest domeniu, care a fost îngenuncheat în perioada pandemiei de coronavirus. Artiștii din industria spectacolelor au organizat cu această ocazie un protest în Piața Victoriei, solicitând măsuri concrete din partea guvernanților.
Artiștii au ieșit la protest în Piața Victoriei
Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS) a atras atenția că numeroși profesioniști din sectorul cultural au fost dați uitării de autoritățile române.
Lucrătorii din domeniul spectacolelor, angajați sau liber profesioniști, au cerut Guvernului să îi sprijine cu măsuri compensatorii, care să acopere pierderile financiare suferite în ultimii doi ani de zile, din cauza pandemiei.
De asemenea, artiștii au solicitat și punerea la punct a unui plan de reluare a activității în domeniul cultural, care să fie predictibil și coerent.
„Noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile”
„De Ziua Culturii Naţionale noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile. De ce? Pentru că suntem mii de profesionişti, companii, artişti şi lucrători ignoraţi de autorităţi în ultimii doi ani, pentru că 2020 şi 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro, nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni, după doi ani de pandemie avem 0 predictibilitate pentru reluarea activităţilor, minimul sprijin lunar oferit ca indemnizaţie nu mai există, iar o ţară normală nu le interzice cetăţenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb şi suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorităţi”, a transmis ALIS, comentând manifestațiile din Piața Victoriei.
Pe durata evenimentului de sâmbătă, 15 ianuarie, profesioniștii din domeniul spectacolelor vor prezenta diverse momente artistice, în semn de protest față de autorități.
În altă ordine de idei, președintele Klaus Iohannis a atras atenția în discursul susținut cu ocazia Zilei Culturii Naționale că este nevoie de „o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce privește sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienței domeniului creativ”.