Dacă am întreba o persoană oarecare pe stradă să ne spune trei nume de pictori, posibil aceasta ar spune Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchoian și Nicolae Tonitza. Adică trei nume de pictori și nicio pictoră. Iar acum, echipa de la Art Safari dorește să ajute la schimbarea acestui aspect. De aceea, de vineri, 6 septembrie, se deschide noua expoziție a muzeului, o expoziție dedicată femeilor artiste.
Regina Maria a României și Cecilia Cuțescu - Stork sunt celebrate cu măiestrie în această nouă ediție a Art Safari, cea de-a cinsprezecea. Cecilia Cuțescu - Stork, poate nu foarte multă lume știe acest detaliu, este prima femeie profesor de artă din Europa. Iar Regina Maria nu mai are nevoie de nicio introducere, mare iubitoare de artă și de frumos. De asemenea, de pe 6 septembrie, publicul vizitator este invitat să descopere și nume ale noii generații de artiste românce printr-o expoziție specială a ediției Young Blood.
Art Safari pune în valoare femeile în artă
„M-am întâlnit într-o zi domnul Horia Patapievici pe stradă și, din vorbă în vorbă, m-a întrebat de ce nu facem la Art Safari o ediție dedicată femeilor. Pe moment, nu mi-a venit să cred că nu m-am gândit niciodată la asta. Este o idee genială”, spune Ioana Ciocan, CEO Art Safari, în cadrul conferinței de presă de joi, 5 septembrie. „Am vorbit apoi cu echipa, li s-a părut și lor o idee foarte bună, de pus în practică cât mai rapid posibil. Și iată-ne astăzi aici, cu expoziția gata”.
Despre expoziția dedicată Ceciliei Cuțescu - Stork, Ioana Ciocan spune că a fost una destul de greu de dus la capăt. Nu ar fi fost prima dată când încearcă să realizeze un astfel de proiect. O descrie pe prima profesoară de artă a Europei ca pe un „personaj fabulos”, o „femeie ce și-a dedicat întreaga viață artei”. CEO-ul de la Art Safari este de părere că pentru a pune pe picioare o expoziție dedicată acestei artiste e nevoie de multă muncă, trebuie să creezi un anumit context pentru ca publicul să înțeleagă ceea ce a dorit să transmită Cecilia Cuțescu - Stork.
Pictore și sculptore
„O asemenea ediție nu se putea deschide fără a sărbători din nou acesm mare nume al artei românești”, spune Ana Maria Măciucă-Pufu, curatoarea expoziției. „Este un deschizător de drumuri pentru afirmarea artistelor din țara noastră. a fost prima profesoară de artă din Europa timp de mai bine de 20 de ani. Reușește astfel să le insufle și altor fete și femei pasionate de frumos și de pictură ceea ce simțea ea. Pregătește următoarele generații și o face cu mare succes”.
„Maria a României, regină și artistă, alături de Femei Pictore și Sculptore” este o altă expoziție ce va putea fi vizitată la Art Safari din data de 6 septembrie. Pe rețelele sociale, deja s-a creat o anumită rumoare, spune Ioana Ciocan. Nu puțini au fost cei ce au ținut să corecteze: „pictorițe și sculptorițe”. Însă, da, cuvintele „pictoră” și „sculptoră” există în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, doar că cei mai mulți nu sunt obișnuiți să le folosească, ci mai degrabă formele lor în varianta de diminutiv.
„În perioada interbelică, s-a vorbit foarte mult despre drepturile femeilor și rolul său în societate. Și faptul că acestea au început să se exprime din ce în ce mai mult artistic și că erau din ce în ce mai vizibile a contat foarte mult la acea vreme pentru a aduce o schimbare. Descoperim, astfel, că istoria artei creată de femei este una mult mai amplă decât ne-am imaginat. Regina Maria a fost alături în timpul său de artistele românce nu doar ca o susținătoare, dar și ca expozantă”, spune Alexandra Ilnițchi-Ardelean, curatoarea expoziției.