România. Arsenie Boca urmează să fie canonizat în rândul sfinților, deși inițial nu a fost inclus pe lista propusă. Patriarhul Daniel a explicat acest lucru în cadrul unei ședințe de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Decizia finală va fi luată în cadrul lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care vor avea loc joi și vineri la Reședința Patriarhală.
Proclamarea mai multor preoți mărturisitori drept sfinți în calendarul ortodox este programată pentru anul 2025.
Patriarhul Daniel, despre decizia ca Arsenie Boca să fie recunoscut ca sfânt
Patriarhul Daniel a menționat că există proiecte de texte liturgice care trebuie să fie aprobate pentru slujbele dedicate a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu.
Aceste texte au fost transmise Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei deoarece cei trei părinți și-au trăit viața pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care este parte a acestei Mitropolii.
El a mai menționat că pe ordinea de zi se află solicitarea Cancelariei Sfântului Sinod privind desemnarea de către Sinodul mitropolitan a membrilor titulari și supleanți pentru Consistoriul Superior Bisericesc și Consistoriul Superior Bisericesc Monahal.
De asemenea, spune Patriarhul Daniel, există și solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului pentru acordarea rangului de arhimandrit pentru trei protosingheli.
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei trebuie să se pronunțe
Patriarhul Daniel a adăugat că în prezent există propuneri de canonizare pentru unii dintre acești părinți, o dorință vechi în Biserică de a-i include în rândul sfinților, iar acest lucru urmează să fie decis de Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Textele propuse pentru slujbele lor sunt acum în proces de evaluare, fiind revizuite de mai multe eparhii.
Observațiile și sugestiile de corectare au fost deja transmise, urmând ca propunerile să ajungă la Sfântul Sinod pentru aprobarea finală.
„Este propus pentru canonizare un număr mai mare de sfinți decât cel la care ne‑am gândit cu doi ani în urmă, când am propus doisprezece. În ceea ce privește Sfinții Cuvioși Părinți români aghioriți sau athoniți, noi am propus trei, iar apoi un alt Cuvios a fost propus de un grec, lucru cu care Patriarhia Ecumenică a fost de acord.
Este vorba tocmai despre ctitorul Schitului Prodromu, Cuviosul Nifon. Este foarte interesantă lucrarea prin care cineva care nu este din neamul nostru a făcut propunerea respectivă, pentru că era cunoscută din tradiția athonită viața acestui Cuvios”, a completat Patriarhul Daniel, potrivit știripesurse.ro.