Editura Evenimentul si Capital

Arsenal Park din Orăștie, locul în care nu te plictisești niciodată. Povestea fascinantă a celui mai mare parc tematic din Europa de Est

Autor: | | 0 Comentarii | 1551 Vizualizari

Vara e pe sfârşite, concediu aşijderea şi nu prea ai idee unde ai putea petrece puţinele zile de vacanţă care ţi-au mai rămas? Dă o fugă la Orăştie, unde 88 de hectare de parc tematic te aşteaptă să faci tot ce îţi trece prin cap, de la trasul cu arcul, la tir sportiv, plimbări cu tancul sau cu avionul, airsoft, tiroliană, power jump sau zbor cu parapanta. Nu vrei regreta. Este cel mai mare parc tematic din Sud Estul Europei.

Un platou care se întinde în lung şi-n lat cât vezi cu ochii, mustind de verdele crud al naturii şi haşurat, din loc în loc de alei betonate, înşiruindu-se cuminţi într-o ordine perfectă. Un grup de flăcăi, îmbrăcaţi din cap până în picioare în uniforme de camuflaj, tropăie cu armele în mâini spre liziera pădurii din apropiere. Alţii, pitiţi îndărătul copacilor, trag deja de mama focului unii în alţii.

La doi paşi de ei, un cuplu de bătrâni se relaxează sub o umbrelă gigantică în faţa unei baterii de vin (el) şi a unui suc (ea), aruncând din când în când priviri furişe spre o adunătură de ţânci, îmbrăcaţi fistichiu, care încing o partidă de minigolf. Mai adăugă siluetele mai multor bărbaţi care aleargă după o minge pe un teren sintetic, cea a unui jupân tinerel cu o claie de păr iţindu-se trufaşă de sub casca de protecţie care se bâţâie în aer, la vreo 20 de metri înălţime în chingile parapantei, mogâldeţele a doi băieţi şi o fată care îşi încearcă măiestria în trasul cu arcul şi ar trebui să ai tabloul, cât de cât, complet al parcului de agrement Arsenal Park din inima Orăştiei, cel mai mare din Europa de Est pentru construcţia căruia au fost necesare 25 de milioane de euro. Unul construit pe ruinele unei foste baze militare.

Începuturi: baza militară a lui Carol

În preajma anului 1938, regele Carol a dat în folosinţă armatei, în mica localitate Orăştie, din judeţul Hunedoara, nu mai puţin de 88 de hectare de teren arvunit unei baze cu destinaţia experimente militare. Tot aici, Carol a construit şi o fabrică, devenită în doar câţiva ani, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, al doilea, ca însemnătate, producător de muniţie din Europa. După Revoluţie, fosta bază a lui Carol a funcţionat cu poticneli de bătrân, pentru ca în 2001 să îşi dea obştescul sfârşit. A fost vândută doi ani mai târziu companiei Bega. Potenţialul turistic uluitor al zonei l-a determinat pe Marius Cristescu, patronul grupului de afaceri timişorean, să încerce marea cu degetul şi să pună, în 2014, bazele celui mai mare parc tematic din România. Ba chiar din Europa de Est.

Cea mai lung Cea mai lungă tirolian tiroliană din România

În mai puţin de un an, buncărele şi depozitele de muniţie care împânzeau teritoriul cândva exclusivist al bazei militare au fost înlocuite de vile şi apartamente cochete pentru turiştii de oriunde.

Terenuri uriaşe de sport, căbănuţe de lemn pitite în copaci, săli de spectacol, spaţii întinse rezervate airsoft-ului sau paintball-ului, suprafeţe întinse pe care poţi manevra în voie karting-ul sau poţi juca golf, funii groase care se înalţă ameţitor deasupra pădurii asigurând traseul celei mai lungi tiroliane dintr-un singur segment din România; 607 metri, care pornesc abrupt de la o înălțime de 45 de metri, şi care te reped spre în jos cu o viteză 45 km/ oră – totul sub privirile severe ale instructorilor. Sunt doar câteva din zecile de atracţii ale parcului uriaş de distracţii din inima Orăştiei.

Rares Bogdam, ANCHETAT la DNA. Cozmin Gusa a facut anuntul

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI