Aroganța Beijingului. Sunteți o gumă de mestecat pe talpa Chinei

Administrația Trump este decisă să demonstreze duplicitatea Chinei, care nu-și recunoaște responsabilitatea în propagarea virusului originar din Wuhan.

Serviciile americane de informații (DNI) au dat asigurări, săptămâna trecută, că noul coronavirus nu este nici de origine umană, nici rezultatul unor modificări genetice.

DNI intenționează acum să-și continue riguros investigația pentru a stabili dacă pandemia este rezultatul unui accident la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat duminică că are o cantitate importantă de dovezi că noul coronavirus provine de la laboratorul chinez în cauză.

Pompeo a refuzat să spună dacă crede că virusul a fost eliberat intenționat de Beijing. Însă, China este cunoscută pentru înclinația sa de a infecta lumea și de a folosi laboratoare care nu respectă normele, a spus el, acuzând Beijingul de neglijență.

Un raport de cincisprezece pagini al alianței Five Eyes care reunește servicii de informații din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și Australia, obținut de presa australiană, susține teza neglijenței și a unei disimulări deliberate din partea Chinei.

Raportul avansează că China a distrus cu bună știință dovezi despre originea noului coronavirus. Guvernul chinez i-a redus la tăcere sau i-a făcut dispăruți pe medicii care s-au exprimat pe această temă, inclusiv pe Huang Yan Ling, cercetător la Institutul de Virusologie din Wuhan și despre care se spune că este celebrul „pacient zero”.

În fine, Beijingul ar fi refuzat să partajeze eșantioane cu comunitatea științifică internațională, chiar dacă aceasta a pus în pericol alte țări.

Unii observatori îndeamnă la prudență cu privire la probele americane, invocând exemplul administrației Bush care, sub pretextul că deține dovezi despre armele de distrugere în masă ale lui Saddan Hussein, a justificat războiul contra Irakului, în 2003, scrie Ouest-France.

Evident, China a respins toate acuzațiile și a denunțat un război de „propagandă” fără precedent. În fața virulenței cu care Canberra i-a cerut transparență, Beijing a comparat Australia cu „o gumă de mestecat lipită de talpa Chinei”.

Însă Beijingul a iritat și alte state, între care Franța și țările africane cu declarațiile sale intempestive, cu măsurile sale discriminatorii și xenofobe, cu șantajul ajutorului medical în schimbul recunoștinței oficiale. Și cu tăcerea sa asupra coronavirusului.

Potrivit Institutului Chinez pentru Relații Internaționale Contemporane, China este conștientă de precaritatea sa din ce în ce mai mare pe scena internațională, Beijingul asumându-și în mod serios riscul de a fi expus unei ostilități generale care pot pune în discuție politica diplomatică și investițiile sale în lume.

În SUA, Donald Trump, care țintește un nou mandat la Casa Albă, a amenințat întâi China cu taxe punitive. Apoi a lansat ideea unor despăgubiri pe care China, dacă neglijența sa este confirmată, ar trebui să le plătească Statelor Unite (10 milioane de dolari pentru un deces american).

Washingtonul merge însă mai departe și vrea să reducă dependența industriei mondiale față de China. Astfel, Statele Unite fac eforturi pentru crearea unei alianțe de parteneri de încredere în cadrul unei „rețele de prosperitate economică”, cu care intenționează să asocieze Australia, India, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Vietnam și țările din America Latină.

Luni, televiziunea publică din China a calificat luni drept „demente şi inexacte” ultimele afirmaţii ale secretarului de stat american Mike Pompeo cu privire la originea pandemiei de Covid-19, în sensul că „există un număr semnificativ de dovezi” că noul tip de coronavirus aflat la originea acestei boli ar proveni dintr-un laborator de oraşul chinez Wuhan, relatează și Agerpres.

Iar cotidianul chinez Global Times a publicat un comentariu în care respinge drept „nefondate” alegaţiile venite din partea Washingtonului conform cărora Beijingul ar fi ascuns anvergura epidemiei şi acuză administraţia preşedintelui american Donald Trump că în realitate încearcă să distragă astfel atenţia de la propria sa „incompetenţă”.

Scopul guvernului american este de a da vina pe China pentru pandemie şi a manipula opinia publică pentru a evita să fie acuzat de proastă gestionare a crizei, obiectivul suprem al administraţiei fiind acum ca Trump să câştige alegerile, notează ziarul chinez.

„Adevărul este că Pompeo nu are nicio dovadă. Dacă Washingtonul are dovezi solide, atunci să-i lase pe cercetători să le examineze şi să le verifice”, adaugă Global Times.