Armistițiu și nu prea. Explozii puternice au cutremurat orașul

Armistițiu și nu prea. Explozii puternice au cutremurat orașul

Sâmbătă seară, la ora locală 23.30, șapte explozii puternice au cutremurat orașul Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabah aflate sub controlul separatiştilor armeni.

Bombardament în toiul nopții

Ministerul armean al apărării a acuzat Azerbaijanul că a bombardat un aşezământ în interiorul Armeniei. Pe de cealaltă parte, Azerbaijanul a declarat că forţele inamice din Karabah bombardează teritoriul azer.

Hikmet Hajiyev, asistentul preşedintelui azer, declara că „dacă Armenia îşi continuă provocările de a încălca armistiţiul, Azerbaidjanul trebuie să răspundă”.

Armenia a negat că ar fi încălcat acordul şi a catalogat afirmaţia drept o „fabricaţie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea șapte explozii au băgat panică în populație.

Imediat după această salvă, sirenele de alarmă au sunat mai multe minute pentru a îndemna locuitorii să se refugieze în pivniţe şi adăposturi.

Ulterior, peste oraş s-a aşternut tăcerea, într-o obscuritate completă.

Armistițiul permitea recuperarea victimelor din zona de conflict

Aceste bombardamente au avut loc în pofida armistiţiului dintre Armenia şi Azerbaidjan intrat teoretic în vigoare la prânz şi negociat sub auspiciile Rusiei după două săptămâni de lupte intense pentru regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Rusia a anunțat că a negociat cu Armenia și Azerbaidjan un acord de încetare a luptelor în regiunea separatistă armeană Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, în scopuri umanitare.

Acordul a intrat în vigoarea sâmbătă, în cursul zilei, cu scopul de a permite celor două părți un schimb de prizonieri. Acordul prevede, totodată, recuperarea victimelor din zona de conflict, a anunțat la Moscova ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Beligeranţii s-au acuzat deja sâmbătă în cursul zilei de încălcarea acestui armistiţiu pe liniile de front, în timp ce situaţia a rămas neobişnuit de calmă la Stepanakert, oraş supus unor bombardamente regulate de două săptămâni, în special tirurilor de rachete grele.

Confruntările între Armenia și Azerbaidjan au reizbucnit acum două săptămâni, pe 27 septembrie, iar de atunci au murit peste 400 de persoane, de ambele părți, potrivit agerpres.ro