Armenia ratifică aderarea la CPI, Moscova turbează

Armenia. Sursa foto: dreamstime.com

Armenia ratifică aderarea la CPI, Moscova turbează. Ratificarea Statutului de la Roma s-a făcut cu 60 de voturi la 22.

Parlamentul din Armenia a ratificat marți aderarea la Curtea Penală Internațională (CPI), după dezbateri rapide asupra acestui proiect, care au stârnit furia Moscovei, aliatul tradițional al Erevanului cu care relațiile s-au tensionat considerabil, scrie La Libre Belgique.

Armenia a ratificat Statutul de la Roma

Aleșii s-au exprimat în favoarea ratificării Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, cu 60 de voturi la 22. Rusia vede acest proiect foarte nefavorabil, Curtea emiţând în primăvară un mandat de arestare împotriva președintelui Vladimir Putin.

Aderarea la CPI "va crea garanții suplimentare pentru Armenia" împotriva Azerbaidjanului, a susținut Eghiche Kirakosian, un oficial armean responsabil cu afacerile internaționale pe teme de justiție, la deschiderea dezbaterilor de marți.

Baku a câștigat o victorie militară fulgerătoare, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah. Erevanul, care acuză Rusia că a abandonat-o în fața unui adversar mult mai bogat și mai bine înarmat, este acum îngrijorat pentru securitatea teritoriului său.

Ratificarea acestui statut garantează că o potențială invadare a Armeniei "va intra sub jurisdicția CPI", ceea ce va avea un "efect descurajant", a declarat Eghiche Kirakosian în fața aleșilor armeni.

Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat, invocând contradicții cu Constituția sa - un obstacol care a fost eliminat de atunci.

„Extrem de ostil”

Partidele de opoziție, care deţin 36 din cele 107 locuri din Parlament, au protestat puțin mai devreme împotriva deschiderii dezbaterilor, părăsind sesiunea.

Tsovinar Khacharian, purtătorul de cuvânt al Parlamentului, a anunțat inițial că votul va avea loc miercuri.

Proiectul armean stârnește furia Rusiei. Kremlinul a apreciat joi că simplul fapt de a lua în considerare apartenența la CPI a fost „extrem de ostil”.

„Sperăm, desigur, că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relațiilor noastre bilaterale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Oficialul armean Eghiche Kirakosian a dat asigurări că a propus Rusiei să semneze "un acord bilateral" pentru a-i atenua îngrijorările, fără a oferi alte detalii.

Armenia și Rusia, relații tot mai proaste

Relațiile dintre Armenia și Rusia trec printr-o zonă de turbulențe. Erevanul, care s-a apropoiat de Occident în ultimele luni, s-a simțit dezamăgit în timpul recentei ofensive a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah - ceea ce Kremlinul neagă.

Rusia a desfășurat o forță de menținere a păcii pe acest teritoriu în urmă cu trei ani, după un scurt atac al Azerbaidjanului. Dar trupele sale nu au reacţionat în timpul celei mai recente ofensive fulger iniţiate de Baku.

Marţi, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a aplaudat totuși acțiunea acestui contingent, mulțumind soldaților pentru "altruismul și profesionalismul lor, care au făcut posibilă evitarea apariţiei de noi victime".

În total, în urma ofensivei au fost raportate aproape 600 de decese.

Armenia, probleme în Nagorno-Karabah

De atunci, enclava a fost aproape în întregime părăsită de locuitorii săi, peste 100.000 de refugiați - din cei 120.000 de locuitori care locuiesc oficial acolo - au fugit în Armenia de teama represaliilor din partea Azerbaidjanului.

După prăbuşirea Imperiului Rus, această regiune muntoasă, populată în principal de armeni, care o consideră ancestrală, face parte din Azerbaidjan.

Și-a proclamat unilateral independența în 1991 după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei.

Separatiștii din Nagorno-Karabah, niciodată recunoscuți de comunitatea internațională, s-au opus Azerbaidjanului timp de mai bine de trei decenii, în special în timpul a două războaie între 1988 și 1994 și în toamna lui 2020.

Aceste ciocniri au otrăvit relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan, care nutresc o persistentă ură reciprocă.

Armenia a acuzat, de asemenea, trupele azere că i-au încălcat granița în mai 2021 pentru a prelua controlul asupra unei mici părți a teritoriului de graniță.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)