În timp ce numeroase state se declară „în război” împotriva pandemiei Covid-19 care a ucis zeci de mii de persoane în întreaga lume, conflictele armate continuă fără opreliște pe toată planeta, din Somalia în Afganistan, trecând prin Libia și prin Siria.
Nici una din țările răvășite de conflicte nu este imunizată împotriva coronavirus.
Atât trupele guvernamentale, cât și membrii grupurilor armate sunt vulnerabili la contaminare, deoarece un combatant în operațiuni nu poate fi izolat.
El evoluează în spații restrânse, precum cabina unui elicopter sau interiorul unui blindat, unde 6-10 oameni stau strânși laolaltă.
Izolarea este imposibilă în timpul operațiunilor militare, doar dacă operațiunile sunt oprite.
Mai rău, continuarea ostilităților împiedică activitatea echipelor sanitare locale și a ONG-urilor internaționale.
Astfel, acesta pune în pericol populațiile deja slăbite de privarea de alimente și servicii sanitare. Acesta este cazul, de exemplu, în Siria.
Mai multe organizații umanitare sunt îngrijorate de situația a sute de mii de persoane strămutate, pe măsură ce coronavirusul se răspândește în țară, unde autoritățile au raportat zece cazuri de contaminare, inclusiv două decese.
ONU a cerut recent o încetare globală a focului, pentru a lupta împotriva epidemiei, în timp ce ONG-urile au avertizat cu privire la un dezastru în sănătate dacă virusul se va răspândi, în special în taberele refugiaților și deplasaților sau în taberele de prizonieri.
În țările aflate în conflict, „cel mai rău lucru urmează să vină”, a avertizat, la sfârșitul săptămânii trecute, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, reiterând apelul său pentru încetarea focurilor în întreaga lume pentru a ajuta la îndiguirea valului Covid-19.
„Există o șansă pentru pace, dar suntem departe de ea. Nevoia este urgentă. Furtuna Covid-19 vine acum în toate teatrele de conflict”, a declarat Guterres.
Potrivit acestuia, un număr substanțial de părți aflate în conflict și-au exprimat acordul cu privire la încetarea ostilităților, în special în Camerun, Republica Centrafricană, Columbia, Libia, Birmania, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan, Siria , în Ucraina și în Yemen.
Primind sprijinul la apelul său din partea a aproximativ 70 de state, ONG-uri, reprezentanți ai societății civile și lideri religioși, inclusiv Papa Francisc, și o petiție care a adunat peste un milion de semnături, Antonio Guterres, a apreciat, cu toate acestea, că încă sunt necesare eforturi diplomatice solide, scrie Ouest-France.
Rămâne un decalaj imens între cuvinte și fapte - transformarea cuvintelor în pace pe teren și în viața oamenilor, a deplâns oficialul ONU, evocând situații unde conflictele chiar s-au intensificat, precum în Libia, Somalia , Sahel.