Evenimentul Zilei > International > Armele hipersonice dezvoltate de China îngrijorează Statele Unite. Armata americană nu are mijloace de ripostă
Armele hipersonice dezvoltate de China îngrijorează Statele Unite. Armata americană nu are mijloace de ripostă

Armele hipersonice dezvoltate de China îngrijorează Statele Unite. Armata americană nu are mijloace de ripostă

Experții militari americani sunt îngrijorați de noile rachete hipersonice dezvoltate de China, despre care spun că pot lovi, de pe orbita terestră, orice țintă de pe Pământ.

General-locotenentul Chance Saltzman, adjunctul şefului Operaţiunilor Spaţiale din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA atrage atenția asupra noii arme dezvoltată de China. În opinia sa, această rachetă hipersonică poate rămâne un timp indefinite pe orbita terestră. Iar acest lucru ar permite armatei chineze să lanseze lovituri orbitale asupra oricărei ținte.

În luna octombrie, Financial Times a publicat un articol referitor la această armă dezvoltată de China. Racheta hipersonică a fost lansată pe orbita terestră și ar fi înconjurat Pământul după care a fost lansată către o țintă pe care a ratat-o cu aproximativ 32 de kilometri.

Chance Saltzman a explicat că această rachetă se deosebeşte de rachetele clasice, balistice, care execută un zbor suborbital, pe o traiectorie ce poate fi uşor determinată. El a precizat că o rachetă hipersonică poate rămâne pe orbita terestră cât de mult doresc cei care o controlează.

În momentul în care e selectată o ţintă terestră, racheta părăseşte orbita şi e lansată asupra coordonatelor ţintei. Avantajul strategic al unei astfel de arme este că poate fi transformată într-un „satelit”, iar potenţialii inamici nu pot anticipa momentul exact în care va fi lansată.

sursa foto. EVZ

Statele Unite sunt depășite la capitolul arme hipersonice

Generalul din Statele Unite a recunoscut că este vorba despre o capacitate tehnologică extrem de dezvoltată, iar Forţele Spaţiale SUA trebuie să găsească o modalitate de ripostă.

„Este necesar, în opinia mea, ca Forţele Spaţiale americane să se asigure că putem dezvolta acele capacităţi care să ne permită să monitorizăm astfel de arme, înainte de a fi lansate, la modul ideal, dar şi pe întreaga durată a funcţionării lor, indiferent dacă sunt pe orbită sau nu”, a spus Saltzman.

Pentagonul a făcut o prioritate din dezvoltarea unor arme hipersonice, care replică la rachetele chineze și rusești. Un test american a eșuat luna trecută, dar oficialii armatei SUA insistă că se află pe drumul cel bun și că vor livra arme hipersonice în următorii ani.

Sursa foto. EVZ

Cum acționează rachetele hipersonice

Spre deosebire de rachetele balistice clasice, cele hipersonice nu au o traiectorie predeterminată (balistică). Ele pot „plana” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (circa 6.200 de kilometri/oră) și poat executa chiar manevre evazive.

Armele hipsersonice se împart în două categorii, „planoare” și rachete hipersonice „de croazieră”. În prezent, principalele puteri militare ale lumii se concentrează pe realizarea și perfecționarea armelor din prima categorie. Este vorba despre „planoarele hipersonice”, lansate cu ajutorul unei rachete clasice și transportate astfel până în straturile superioare ale atmosferei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: