Arme pentru front, dialog pentru Macron și Kiev

Sursă: Sviatoslav Shevchenko | Dreamstime.com

 SUA și aliații decid noi livrări de arme. Președintele francez doreşte "discuții aprofundate" cu Kievul.

În timp ce în estul Ucrainei, reporterii AFP au asistat la funcționarea - și la capacitățile - sistemului francez CAESAR (Camioane Echipate cu Sistem de Artilerie), la Constanța, alături de omologul său român, președintele Macron a susținut "noi discuții aprofundate" cu Ucraina, scrie Diario de Noticias.

La Bruxelles, la sediul Alianței Atlantice, secretarul apărării al SUA le-a cerut aliaților să contribuie mai repede cu arme destinate Kievului, iar departamentul său a anunțat un nou sprijin de un miliard de dolari în echipamente și asistență. Vladimir Putin a auzit din partea lui Xi Jinping cel mai explicit sprijin de până acum, declarând disponibilitatea Chinei de a sprijini Rusia în "suveranitatea și securitatea" sa.

"Acest sistem este mai ales foarte manevrabil și mobil", a declarat pentru AFP ofițerul Glib de la brigada 55 a Ucrainei despre obuzele autopropulsate CAESAR. "În războiul modern, acesta este un factor crucial". Într-un alt reportaj, al postului public France2, s-a spus că în zece zile piesele de artilerie franceze au distrus peste 80 de piese de artilerie ruseşti.

Până acum, contrar celor afirmate, ucrainenii au primit doar șase CAESAR, nu 12 sau 18, în funcție de surse. Potrivit Europe1, alte șase vor fi trimise în curând – iar anunțul ar putea fi făcut de șeful statului francez la Kiev, o deplasare care ar putea avea loc chiar de astăzi. Potrivit unor surse militare audiate de postul de radio, ajutorul francez este limitat la mici cantităţi din cauza "rezistenței politice" a președintelui. "Emmanuel Macron merge pe frânghie. Pe de o parte, refuză să se arate ca un beligerant în ochii rușilor. Pe de altă parte, doreşte să evidenţieze faptul că rolul Franței nu se limitează la ajutorul umanitar".

După ce a spus și repetat că Rusia nu trebuie să fie umilită și a avansat ideea unei comunități politice europene cu țări care nu sunt în măsură să facă parte din UE - idee susținută de premierul portughez - locatarul de la Elysée a revenit asupra temei viitorului Ucrainei. "Noi, Uniunea Europeană, trebuie să transmitem semnale politice clare Ucrainei și poporului ucrainean, care a rezistat eroic mai multe luni", a declarat acesta alături de președintele României, Klaus Iohannis.

"Contextul politic și deciziile pe care UE și mai multe națiuni vor trebui să le adopte justifică noi discuții aprofundate și noi progrese", a declarat acesta, amintind că, atunci când armele vor tăcea, "președintele ucrainean și liderii săi vor trebui să negocieze" cu rușii. "Noi, europenii, vom fi în jurul acestei mese".

La o altă masă, miniștrii apărării din cele 30 de țări NATO și alți 15 parteneri au discutat despre ajutorul destinat Kievului, în timp ce Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a continuat să exercite presiuni, spunând că artileria rusă este de zece ori mai mare numeric. Alături de ministrul apărării ucrainean, Oleksiy Reznikov, șeful Pentagonului a afirmat că "pericolele sunt prea mari", așa că aliații "nu își pot permite să se relaxeze și să-și piardă elanul" în ceea ce privește asistența militară. "Invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei nu este doar un pericol pentru Ucraina; este o amenințare la adresa securității europene", a declarat Lloyd Austin. (Articol de  César Avó; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)