Posibilitatea livrării de “arme letale defensive” urma să abordată de vicepreşedintele american Joe Biden, cu ocazia vizitei de două zile pe care a efectuat-o până ieri la Kiev, a declarat, la Washington, Tony Blinken, adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, citat de agenţia rusă de presă TASS.
El a făcut această declaraţie în timpul audierilor în Comisia pentru afaceri externe din Senatul american, care s-a reunit pentru examinarea candidaturii sale la funcţia de secretar de stat adjunct, înaintea vizitei lui Biden la Kiev. Recent, preşedintele Barack Obama l-a nominalizat pe Blinken pentru această funcţie, în locul lui William Burns, un diplomat de carieră care se va pensiona în curând, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
În cadrul audierilor din Senat, problema necesităţii livrării de arme letale către Ucraina a fost abordată pe un ton imperativ de senatorul de New Jersey, Robert Menendez, cunoscut pentru opiniile sale radicale cu privire la metodele de rezolvare a conflictului din Ucraina. Și din rândul republicanilor vin astfel de apeluri, în special de la senatorul John McCain.
“Problema acordării de arme letale de apărare (Ucrainei) nu a fost scoasă niciodată de pe ordinea de zi, ea rămâne pe masă. Aceasta este ceea ce examinăm astăzi. Şi cred că acest subiect va fi o temă de discuţie cu ocazia vizitei vicepreşedintelui Joe Biden la Kiev”, a spus Blinken.
Joe Biden a sosit joi, 20 noiembrie, într-o vizită oficială de două zile la Kiev, o etapă a unui turneu internaţional mai amplu. El a fost însoţit de Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice.
SUA pun la punct un program de ajutor pentru guvernul ucrainean care ar putea cuprinde şi livrarea de arme, declarase la începutul lunii octombrie ministrul adjunct american al apărării Derek Chollet.
Într-o conferinţă susţinută la Institutul internaţional pentru studii strategice (IISS), el a amintit că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut Washingtonului un astfel de ajutor. “Deocamdată, nu am luat o decizie în acest sens, dar suntem interesaţi în elaborarea unui program care ar putea include pe viitor astfel de livrări”, adăugase Chollet.
În contextul crizei din Ucraina, Statele Unite au livrat Kievului diverse ajutoare, dar au ezitat până acum în privinţa furnizării de arme letale. Rusia a avertizat ieri SUA că furnizarea de arme letale Ucrainei, fie le și defensive, va fi văzută de Rusia drept „un semnal foarte grav”. O astfel de măsură ar fi o schimbare o schimbare de politică și un factor de destabilizare a regiunii”, a precizat Aleksandr Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.