Armata ucraineană, în impas. Analiză îngrijorătoare despre războiul împotriva Rusiei

Armata ucraineană, în impas. Analiză îngrijorătoare despre războiul împotriva Rusiei Sursa Foto: Arhiva EVZ

Armata ucraineană a intrat într-un impas și nu poate surmonta obstacolele pe care i le-a ridicat în cale Rusia. Șansele ca forțele Kievului să obțină o victorie categorică sunt reduse, însă armata lui Putin și-a pierdut mult din forța combativă. Pe termen lung, ajutorul acordat de Statele Unite, în război, Ucrainei, va avea consecințe dezastruoase pentru Rusia. 

Armata ucraineană nu poate obține o victorie categorică împotriva Rusiei, pe front, în ciuda contraofensivei pe care o duce. Experții militari sunt de părere că șansele unei reușite sunt mici, iar operațiunile militare au intrat în impas. Pe de altă parte, Kievul nu-și permite să încetinească ritmul și să intre într-un război de poziții. Aceasta deoarece presiunile, asupra lui Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt conflictului vor crește.

Situația pe front nu este tocmai bună. Armata ucraineană dă semne de oboseală și acțiunile sale s-au redus mult. Acest eșec se datorează dezechilibrului dintre obiectivele politice și capacitatea forțelor militare. Trupele Kievului nu reușesc să țină pasul cu țintele asumate politic.

Este concluzia unui analist ucrainean al Institutului Național pentru Studii Strategice, din subordinea președintelui Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata ucraineană are o misiune dificilă

Ucrainenii nu au reușit să-i scoată pe ruși din fortificațiile Surovikin și nu reușesc să taie liniile rusești. Cu toate acestea nu se pot opri din acțiune. Un război defensiv, de poziții, va  crește presiunile asupra Kievului pentru „înghețarea” conflictului. Armata ucraineană este „condamnată” să treacă la ofensivă, deoarece lupta în defensivă crește riscul „înghețării” conflictului din Ucraina. Este părerea lui Mikola Bielieskov, analist al Institutului Național pentru Studii Strategice din Kiev.

„Campania armatei ucrainene din 2022 a reprezentat o îmbinare perfectă între obiectivul politic, capacitățile militare și performanța trupelor pe teren. Strategia politică de apărare, combinată cu contraatacuri, a fost ce trebuie”, a precizat, într-un comentariu pe Twitter, Mikola Bielieskov.

Echilibrul s-a rupt în 2023, iar contraofensiva de primăvară a fost declanșată în timpul verii. Iar acest lucru a avut consecințe. Ceea ce se dorea o „tăiere” rapidă a grupurilor de armate ruse pe axa Orihiv-Tokmak-Melitopol s-a transformat într-un „război pozițional”. În loc de 115 kilometri, distanța până la Melitopol, Kievul a reușit să pătrundă doar 17 kilometri în adâncimea dispozitivului rusesc.

Volodimir Zelenski

Sursa foto: Facebook- Volodimir Zelenski

Deosebirile față de războaiele trecute

Analistul s-a pronuțat în acord cu generalul Valeri Zalujnîi, cel care conduce armata ucraineană. Într-un conflict modern între două armate egale, cel aflat în defensivă este avantajat.

Războiul din Ucraina a arătat că armata aflată în ofensivă este dezavantajată. Aceasta este obligată să lanseze atacuri cu unități mici (pluton, companie) pentru a evita monitorizarea dronelor. Acestea permit vizualizarea aproape instantanee a câmpului de luptă de către comandanți.

Concluzia analistului este că războiul modern se poartă diferit de cele anterioare. Concentrările mari de trupe în vederea declanșării unor atacuri sunt de evitat. Sub monitorizarea dronelor, inamicii pot lansa rachete sau lovituri de artilerie menite să distrugă trupele pregătite pentru atac.

Drept care, dacă nici una dintre tabere nu poate „sparge” frontul, se ajunge, la un război pozițional, ca în Primul Război Mondial. Iar acest lucru se petrece în Ucraina în defavoarea Kievului.

Armata ucraineană se confruntă cu presiuni mari

Pe frontul din Ucraina, ambii combatanți înregistrează pierderi grele, mai arată analistul. Rușii pierd trei oameni la fiecare doi militari ucraineni uciși. Dar, cu toate pierderile uriașe, rușii nu au atins masa critică. Încă mai au resurse pentru a-și suplimenta trupele de pe front. Iar acest lucru arată că ei țin în mână cărțile câștigătoare,

Spre norocul Kievului, rușii nu par să aibă vreo strategie prea clară. Dezastrul de la Avdiivka este cel mai bun exemplu. Armata rusă a pierdut sute de vehicule bindate și mii de soldați.

Pe de altă parte, acest lucru arată că Putin și comandanții săi arată că nu pun preț nicipe tehnica de luptă și nici pe viețile pierdute. Kremlinul presează și încearcă să acapareze teritorii, fără să ia în calcul pierderile. Militarii ucraineni sunt șocați că, în ciuda pierderilor, rușii continuă să-și trimită soldații la moarte.

„10 Kalașnikovuri ruginite trag mai multe gloanțe decât o armă de asalt americană modernă, iar un tanc vechi trage obuze la fel de letale”, este concluzia unui veteran din armata ucraineană.

Armata ucraineană înregistrează pierderi uriașe

Distrugeri pe frontul din Ucraina Sursa foto: Twitter

Pierderi uriașe în ambele tabere

Sursele arată că armata rusă a pierdut enorm de mulți oameni de la începutul acestui  război. Serviciile de informații britanice estimează între 150.000 - 190.000 de „pierderi permanente” (morți și grav răniți).

Oficiali americani au declarat că rușii au pierdut în jur de 300.000 de oameni (120.000 morți + 180.000 răniți). Conform serviciilor militare americane (Defense Intelligence Agency - DIA), până în aprilie 2023, Rusia pierduse 223.000 de militari (din care 43.000 uciși).

De partea celaltă, armata ucraineană a pierdut la fel de mulți oameni. NYT, care citează oficiali americani, vorbește despre aproape 200.000 de militari (70.000 uciși + cca. 120.000 răniți). Armata ucraineană numără circa 500.000 de militari, în vreme ce armata rusă circa 1,2 milioane.

Vladimir Putin

Credit line: Profimedia

Rusia pierde în fața Statelor Unite

Pe de altă parte, dacă Ucraina nu poate câștiga pe front, Rusia pierde. O face pe termen lung, în fața Statelor Unite. Ajutorul militar oferit Ucrainei poate duce la înfrângerea Rusiei. O analiză a think-tank-ului american The Hudson Institute arată cum ar putea SUA „să înfrângă” Rusia. Iar aceasta fără ca vreun soldat american să tragă vreun glonț. Iar odată cu epuizarea Rusiei, prin ricoșeu, se va ajunge la slăbirea Chinei.

The Hudson Institute arată că „Rusia este un important adversar geopolitic pentru SUA”. Dacă rușii au pierdut, conform estimărilor, până la 300.000 de oameni, „forța inițială de invazie din februarie 2022 a încetat practic să mai existe”. Armata ucraineană a făcut treaba pe care ar fi trebuit, altfel să o facă soldații americani.

Pierderile în echipamente de luptă ale Moscovei sunt și ele colosale. Este vorba de peste 2.400 de tancuri, peste 4.000 de blindate, peste 1.100 de piese de artilerie. În plus, „o Ucraina victorioasă în fața Rusiei înseamnă un Taiwan mai sigur”.

Armata ucraineană, înzestrată de americani

Analiza arată că cele aproape 70 de miliarde de dolari oferiți ca ajutor de SUA Ucrainei „nu au părăsit” Statele Unite. Ajutorul a ajuns la industria de apărare care a creat noi locuri de muncă.

În urma invaziei Ucrainei, țările europene au încheiat contracte sau au plasat comenzi de armament în USA de 90 de miliarde de dolari. Acești bani „intră” în economia americană și creează locuri de muncă pentru muncitorii americani.

Ajutorul militar oferit Ucrainei va duce la o SUA mai puternică în regiunea Indo-Pacifică. Explicația think-tank-ului american este simplă. Armamentul trimis de Washington pentru armata ucraineană nu afectează capacitatea forțelor americane. Acestea pot duce un ipotetic război în regiunea indo-pacifică.

Rachetele GMLRS (folosite de Himars), rachetele anti-radar de generație veche ori rachetele aer-aer (tot de generație veche) folosite cu succes în Ucraina „sunt oricum irelevante într-un conflict din Indo-Pacific sau urmează să expire oricum în curând”, se arată în analiză.