Manevrele diplomatice ale Rusiei și Turciei se apropie de succes, însă trupele lui Erdogan nu se descurcă la fel de bine pe frontul militar.
Cu doar câteva ore înainte ca secretarul de stat american John Kerry să țină discursul despre Orientul Mijlociu, Turcia și Rusia au anunțat un plan de încetare a focului pe întreg teritoriul Siriei, acolo unde se desfășoară lupte între forțele guvernamentale și rebeli.
Planul de încetare a focului, care trebuie să intre în vigoare la sfârșitul zilei de miercuri, nu privește combaterea teroriștilor.
Luîndu-i-o înainte lui Kerry, Putin și Erdogan au vrut să arate că își asumă rolul de garanți ai păcii în Siria, scrie Debka. Planul de armistițiu va fi pus spre aprobare pe masa conferinței de pace în Siria, programată în capitala Kazahstanului, Astana, la care vor participa Rusia, Turcia, Iranul, regimul de la Damasc și grupările de opoziție.
Statele Unite și Uniunea Europeană nu au fost invitate să participe.
Nemulțumindu-se numai cu excluderea Washingtonului de la negocierile pentru pace în Siria, președintele turc Erdogan a acuzat marți Statele Unite că „sprijină grupările teroriste, inclusiv ISIS, YPG și PYD” (ultimele două, kurde – n.r.). El a ținut să precizeze: „Avem dovezi... Înregistrări video, imagini, fotografii.”
În timp ce Erdogan punctează spectaculos în arena diplomatică, înregistrează umilințe în serie pe plan militar, armata profesionistă turcă nereușind să avanseze nici un pas în bătălia de la Al-Bab (nordul Siriei), unde se înfruntă cu forțele ISIS, după patru luni de la lansarea Operațiunii Scutul Eufratului.
Aceasta poate fi o explicație pentru comportamentul instabil arătat de Erdogan în ultimele zile, scrie același site israelian Debka.
Marți, înainte de a acuza Washingtonul că sprijină teroriști, ceruse Statelor Unite să își întețească sprijinul aerian pentru a sprijini campania militarilor turci de a cuceri Al-Bab, oraș aflat la 55 de kilometri de Alep și singura localitate controlată de ISIS în nordul Siriei. Apoi a acuzat administrația Obama că nu face nimic.
Cererea adresată lui Obama este de două ori ciudată: întâi, pentru că Turcia are propria forță aeriană care operează în Siria, și apoi pentru că, dacă ar fi avut nevoie de sprijin aerian suplimentar, Erdogan ar fi trebuit să i se adreseze lui Putin.
La urma urmei, Ankara, Moscova și Teheranul tocmai hotărâseră să excludă Washingtonul de la orice negocieri de pace.
În ceea ce privește situația militară de la Al-Bab, pe 21 decembrie Erdogan declara:
„În acest moment, Al-Bab este complet asediat de Armata Siriană Liberă și de soldații noștri.”
În realitate, asediul a început de mai multe săptămâni și bate pasul pe loc, în timp ce numărul victimelor crește.
Miercuri, 28 decembrie, armata turcă a anunțat că a „neutralizat” 44 de războinici ISIS și a rănit 117 la Al-Bab, iar 154 ținte ale ISIS au fost lovite de artilerie.
Akara nu a oferit cifre privind propriile pierderi, dar acestea sunt estimate la 90 de morți și sute de răniți, în vreme ce în rândurile Armatei Libere Siriene, bilanțul este și mai mare.
ISIS folosește cu succes tactica folosită și la Mosul, un amestec de metode de gherilă și teroriste, care include vehicule capcană, sinucigași cu centuri explozive, dispozitive explozive improvizate, grupuri de lunetiști, planoare care lansează explozive legate de parașute de mici dimensiuni. La acestea se adaugă rachetele anti-aeriene și armele chimice, multe improvizate, dar care provoacă pagube imense.
Aceleași tactici, aplicate de ISIS la Mosul, l-au determinat pe premierul irakian Haider Al-Abadi să declare marți că armata sa mai are nevoie de cel puțin trei luni de zile pentru a elibera orașul de teroriști.
În realitate, și la Mosul ofensiva bate pasul pe loc, iar unele dintre unitățile asediatorilor și-au pierdut până la jumătate din efective.
Generalul Stephen Townsend, șeful trupelor americane din Siria și Irak declara săptămâna trecută că mai este nevoie de doi ani pentru a scoate ISIS din cele două fiefuri ale sale, Mosul și Raqqa.