ACTUALIZAT. Un număr de 16 curse aeriene au fost anulate astăzi pe cele două aeroporturi din Bucureşti din cauza grevei controlorilor de trafic din Spania, a declarat Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Companiei Aeroporturi Bucureşti, citat de Agerpres.
CURSE ANULATE: Pe Aeroportul Henri Coandă - Otopeni: patru curse ale companiei TAROM spre Madrid şi Barcelona, două curse ale companiei EasyJet către Madrid şi două curse către capitala Spaniei ale companiei Iberia. Acestora li se adaugă o cursă care trebuia să vină de la Madrid aseară. Pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu - Băneasa: patru curse ale Blue Air (două către Valencia - dus/întors, şi două către Barcelona - dus/întors), o cursă Madrid - Bucureşti şi o cursă Bucureşti - Zaragoza, ambele ale companiei Wizz Air. Lor li se adaugă o cursă Barcelona - Bucureşti ce a fost anulată aseară. Compania Wizz Air mai are programată în această seară o cursă către Madrid, despre care nu se ştie încă dacă va opera sau nu, a mai spus Valentin Iordache. Controlorii de trafic aerian din Spania au revenit la posturi, după ce executivul spaniol a decretat starea de alertă, prin care aceştia sunt mobilizaţi militar de comandanţii care supraveghează situaţia din aeroporturi.
250.000 de călători afectaţi de greva spontană Nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, angajaţii nu au mai venit, de ieri, la serviciu, şi au declanşat un protest spontan şi ilegal. "Cei care nu vin la locul de muncă, sunt puşi la dispoziţia instanţei, sub acuzaţii pentru delicte pedepsite cu închisoarea", a declarat vicepremierul spaniol Alfredo Perez Rubalcaba, după anunţarea măsurii de decretare a stării de alertă. Pedeapsa poate fi de până la 8 ani de închisoare, pentru delicte legate de nesupunere. Peste 250.000 de călători, printre care câteva sute de români, au fost afectaţi de greva spontană şi neautorizată a controlorilor de trafic.
Odată decretată starea de alertă, toţi civilii se află sub ordinele directe ale guvernului, însă în principiu aceasta nu presupune limitarea drepturilor fundamentale.
Starea de alertă poate fi menţinută, conform Constituţiei spaniole, cel mult 15 zile. Ea poate fi prelungită doar cu autorizarea Congresului Deputaţilor.
Autoritatea aeroportuară spaniolă (AENA) a deschis spaţiul aerian spaniol în totalitate, după ce controlorii de trafic aerian s-au întors la locurile de muncă. Cu toate acestea, multe dintre companiile aeriene care operează pe aeroporturile spaniole şi-au anulat toate zborurile până în primele ore ale dimineţii de mâine. AENA a avertizat că, în pofida faptului că pe aeroporturi există condiţiile pentru reluarea lucrului, traficul propriu-zis nu poate fi reluat imediat.
Armata a preluat controlul traficului aerian
Aseară, vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba a anunţat că armata a preluat controlul asupra traficului aerian. Decizia autorizată de guvern vine după ce mai multe aeroporturi spaniole au fost închise, controlorii de trafic aerian luându-şi zile libere. "Armata aerului controlează traficul aerian general pe întreg teritoriul Spaniei. Prezenţa controlorilor la posturi a fost inegală şi formală, astfel că aceştia, chiar dacă vin la muncă, nu au activitate", a anunţat astăzi vicepremierul spaniol Alfredo Perez Rubalcaba.
"Ne vom folosi de toate instrumentele statului de drept, astfel ca un colectiv de angajaţi să nu poată să-şi apere privilegiile, în detrimentul pasagerilor, şi tulburând traficul aerian", a mai precizat Rubalcaba.
Ieri, între orele locale 16.00 şi 00.00, în aeroporturile spaniole erau programate peste 2.000 de zboruri. Ministrul transporturilor a declarat că cei implicaţi în grevă "folosesc cetăţenii pe post de ostatici".