Zeci de persoane au fost ucise ieri, în oraşul sirian Deraa, unde regimul preşedintelui Bashar al-Assad a ales "soluţia militară" pentru a zdrobi revolta antiguvernamentală.
Peste 3.000 de membri ai forţelor de securitate siriene, susţinuţi de blindate, au intrat ieri-dimineaţă în Deraa, potrivit cotidianului francez "Le Monde". Acolo unde, luna trecută, se aprindea flacăra revoltei îndreptate împotriva regimului de la Damasc, ieri s-a tras în manifestanţi. "Lunetiştii au ocupat poziţii pe acoperişuri, iar tancurile au ocupat centrul oraşului", a relatat unul dintre activiştii pentru drepturile omului, iar un martor ocular a dat mai multe detalii, vorbind despre opt tancuri şi mai multe cadavre pe străzile din Deraa.
După ce atacuri similare au fost semnalate în oraşele Jabla şi Nawa, precum şi în Douma şi al- Mouadamiyeh, două suburbii ale Damascului, un oficial iordanian a declarat că Siria şi-a închis cele două principale puncte de trecere, de la Deraa şi Nassib, către Iordania. Un oficial al Ministerului de Interne sirian a dezminţit însă informaţia. "Tranzitul către şi dinspre ţară este normal", a spus acesta.
O lege pentru reprimarea protestelor
"Este clar că autorităţile siriene au decis să aleagă o soluţie militară" pentru a înfrânge rezistenţa antiguvernamentală, a declarat, pentru France Presse, Rami Abdel Rahmane, unul dintre activiştii pentru drepturile omului. El a explicat că o lege promulgată, joia trecută, de preşedintele Bashar al-Assad serveşte acţiunii de reprimare a protestelor. Conform actului normativ amintit, pentru organizarea unei manifestaţii, iniţiatorii acesteia trebuie să înainteze o cerere prealabilă Ministerului de Interne, cu cel puţin cinci zile înaintea evenimentului.
Peste 350 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma protestelor violente declanşate luna trecută în Siria, şi populaţia din oraşele unde a ajuns flacăra revoltei speră acum în intervenţia comunităţii internaţionale. "Avem nevoie de intervenţie internaţională. Avem nevoie ca ţările lumii să ne ajute", spunea ieri un martor al atrocităţilor din Deraa, citat de cotidianul britanic "The Guardian".
ONU: asasinatele trebuie să înceteze
Vocea Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a făcut ieri auzită. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pilay, a denunţat violenţele din Siria şi a cerut încetarea imediată a folosirii forţei împotriva manifestanţilor. "Se exercită o violentă represiune şi un total dispreţ faţă de viaţa sirienilor. Asasinatele trebuie să înceteze" a declarat Navi Pillay. Potrivit acesteia, "violenţa şi represiunea nu indică decât faptul că guvernul fie nu este serios în ceea ce priveşte reformele, fie este incapabil să-şi controleze propriile forţe de securitate". "Asistăm la un atac barbar asupra poporului sirian. Comunitatea internaţională trebuie să intervină rapid." SOUHEIR ATASSI, activist pentru drepturile omului