Evenimentul Zilei > EVZ Special > Armata se implică în politica Franței. Lovitură de teatru în Hexagon
Armata se implică în politica Franței. Lovitură de teatru în Hexagon

Armata se implică în politica Franței. Lovitură de teatru în Hexagon

Reacție vehementă a lui Jean Castex, premierul Franței, după manifestul semnat de 1.000 de militari din Hexagon, dintre care 20 de generali.

Amestec fără precedent în Franța, în politica acestei țări, care este contestată de mai mulți membri ai Armatei. Jean Castex, premierul din Hexagon, a condamnat miercuri „cu cea mai mare fermitate” manifestul ce a fost semnat de peste 1.000 de militari, dintre care 20 de generali. În cadrul acestui act, ei denunţă disoluţia Franţei şi se declară pregătiţi să susţină politicile care vor acţiona împotriva unei astfel de evoluţii.

Premierul Franței condamnă ferm ideile promovate și cu ajutorul lui Marine Le Pen

Apelul reprezintă o „iniţiativă contrară tuturor principiilor noastre republicane, onoarei şi datoriei armatei”. După cum apreciat şeful guvernului la finalul unei reuniuni a Consiliului de miniştri. El a vorbit în termeni duri despre preluarea acestui manifest de către lidera partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) Marine Le Pen.

„Ar fi putut trece drept un caz neînsemnat dacă nu ar fi fost preluarea sa politică, ceea ce este absolut inacceptabil. Cum pot oare unii, în special, doamna Le Pen, care aspiră să exercite responsabilităţile de şef al statului, să cauţioneze o iniţiativă ce nu exclude să se întoarcă împotriva statului republican? Vechile obiceiuri revin”, a declarat premierul Franței, Jean Castex.

Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale din 2022, le-a cerut militarilor să se „alăture acţiunii noastre pentru a lua parte la bătălia care începe”, conform Agerpres.

Ce reclamă semnatarii în respectivul manifest

În manifestul publicat de săptămânalul de dreapta Valeurs Actuelles la 21 aprilie – chiar în ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la o tentativă de puci a generalilor ostili politicii preşedintelui Charles de Gaulle în timpul războiului din Algeria – şi semnat de „20 de generali, 100 de ofiţeri de rang înalt şi mai mult de o mie de militari”, preşedintelui Emmanuel Macron i se solicită să apere patriotismul, conform sursei citate.

Semnatarii manifestui vorbesc despre „disoluţia” care a lovit patria, „ura între comunităţi” alimentată de un „anumit antirasism”, precum şi „islamismul şi hoardele din suburbii” care supun o parte a teritoriului unor „dogme contrare Constituţiei noastre”.