Armata rusă renaşte din cenuşa imperiului sovietic

Ministerul Apărării de la Moscova va avea, anul viitor, cel mai mare buget de la destrămarea URSS, fapt ce confirmă ambiţiile militare ale Kremlinului.

Federaţia Rusă a demarat un proces de transformare a forţelor armate, ce include una dintre cele mai radicale reforme în domeniul militar, pentru a crea o forţă capabilă să apere interesele ţării, notează cotidianul american „New York Times“. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat creşterea bugetului Ministerului Apărării pentru 2009 cu 26%, până la nivelul de 50 de miliarde de dolari - cea mai mare sumă alocată armatei de la destrămarea Uniunii Sovietice. Fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea de armament modern, crearea unor unităţi de soldaţi profesionişti, construirea de noi tipuri de nave de război şi a unui sistem de apărare aeriană şi spaţială. „Ceea ce au descoperit liderii ruşi este faptul că o politică externă fără o armată credibilă nu este o politică externă“, a explicat Dale R. Herspring, profesor la Universitatea din Kansas. Ambiţiile Kremlinului sunt confirmate şi de recentele demonstraţii de forţă. Săptămâna trecută s-a încheiat cel mai mare exerciţiu militar de la dezmembrarea URSS.

Denumit „Stabilitate 2008“, acesta a simulat un atac al NATO asupra graniţelor de sud ale Federaţiei Ruse. La operaţiuni au participat zeci de mii de soldaţi şi numeroase avioane de luptă. Potrivit „New York Times“, finalul a fost demn de un scenariu din timpul Războiului Rece - lansarea a trei rachete balistice capabile să transporte, fiecare, multiple focoase nucleare. Una dintre acestea a parcurs aproape 11.400 de kilometri, o performanţă ce i-a determinat pe oficialii ruşi să pretindă că au stabilit un nou record de distanţă.

Pentagonul rămâne rezervat

Planurile de modernizare anunţate de generalii ruşi nu-i impresionează însă pe experţii militari americani, notează „New York Times“, care susţin că anunţurile militare grandioase sunt specifice Rusiei.

Intervenţia militară din Georgia, din luna august, a arătat situaţia precară a armatei ruse, notează Reuters. Chiar dacă şi-a îndeplinit obiectivul militar, campania a arătat punctele slabe ale forţelor armate: armamentul învechit, lipsa unor rachete de mare precizie şi sistemele de comunicaţii vechi. Cu toate acestea, analiştii citaţi de „New York Times“ consideră că „renaşterea“ armatei ruse îi va permite Moscovei să amplifice presiunea politică asupra fostelor republici sovietice precum şi asupra foştilor aliaţi din Pactul de la Varşovia, aflaţi acum sub „umbrela“ NATO.

STIMULENT Salarii mari pentru ofiţeri   Conducerea armatei ruse a anunţat, ieri, un plan de creştere „exponenţială“ a salariilor ofiţerilor pentru a îmbunătăţi moralul şi a combate corupţia, relevă Reuters. Primul pas va fi reducerea personalului militar. Generalul rus Nikolai Makarov a declarat că numărul de ofiţeri va scădea de la 400.000 la numai 150.000, în următorii patru ani. În plus, numărul de generali va fi redus de la 1.100, în prezent, la 900, în special prin pensionarea multora dintre aceştia. În total, numărul militarilor va ajunge de la 1,1 milioane la numai 1 milion - un număr semnificativ mai mic faţă de cele 4 milioane de la începutul anilor ’90. Măsura va permite astfel creşterea salariilor, ajungând la echivalentul a circa 2.700 de dolari pentru un locotenent. În prezent, majoritatea ofiţerilor ruşi au salarii sub salariul mediu naţional, de circa 630 de dolari.