Armata rusă, jafuri în masă! Forțele ruse, acuzate că au furat 2.000 de opere de artă la Mariupol. FOTO

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că au confiscat „peste 2.000 de opere de artă” din muzeele din orașul ocupat Mariupol și că au mutat piesele în zonele din regiunea Donbas controlată de ruși. Consiliul Local pregătește materiale probatoare în scopul de a iniția procedurile penale pentru jafurile culturale în masă pe care le fac soldații lui Vladimir Putin.

Ocupanții au „eliberat” Mariupolul de moștenirea sa istorică și culturală. Au furat și au mutat peste 2.000 de exponate unice de la muzeele din Mariupol la Donețk, a declarat consiliul orașului Mariupol într-un comunicat postat pe canalul său Telegram.

Ei au spus că transportul include mai multe lucrări originale din secolul al XIX-lea, din  muzeul Arkhip Kuindzhi inclusiv ale faimosului pictor romantic rus Ivan Aivazovsky, precum și un sul unic de Tora scris de mână și Evanghelia din 1811 realizată de tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol.

„Consiliul orașului Mariupol pregătește materiale doveditoare pentru organele de drept pentru a declanșa urmărirea penală și a face contestație la Interpol”, a adăugat consiliul.

Imaginea din muzeul Arkhip Kuindzhi, distrusă după bombardamente în Mariupol

Într-o declarație separată, Petro Andrișcenko, membru al consiliului orașului, a declarat că Rusia a confiscat trei picturi originale ale lui Kuindzhi, care și-a câștigat faima internațională pentru portretele sale ale peisajului rus.

Potrivit consiliului orașului Mariupol, lucrările au provenit de la cele trei muzee locale, inclusiv muzeul de artă Kuindzhi, care a fost grav avariat în timpul unui atac aerian rusesc din 21 martie 2022.

Sunt dovezi că lucrările au ajuns pe mâinile rușilor

Natalia Kapustnikova, directorul Muzeului de Istorie Locală Mariupol, a declarat pentru instituția pro-Kremlin Izvestiya că a predat lucrările lui Aivazovsky și Kuindzhi forțelor ruse „după sfârșitul ostilităților”. „Șeful muzeului de artă Kuindzhi a ascuns picturile când a început războiul. Știam unde sunt... Apoi au fost mutate în siguranță”, a spus ea.

Moscova a preluat în mare parte controlul asupra orașului-port Mariupol, din sud-est, care a fost distrus de bombele rusești. Se estimează că aproximativ 2.000 de soldați ucraineni și până la 1.000 de civili sunt încă ascunși în uzina Azovstal asediată de la periferia orașului.

Va fi primul caz de jaf cultural în masă de la începutul războiului

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat anterior trupele ruse că s-au implicat în jafuri în masă, după ce înregistrările video și audio păreau să arate forțelor ruse că trimit pachete cu bunuri furate înapoi în Rusia. The Guardian a colectat , de asemenea, dovezi care sugerează că jefuirea de către forțele ruse a fost o parte sistematică a comportamentului militar rus în Ucraina.

Ucraina s-a grăbit să-și păstreze obiectele de artă și monumentele de la izbucnirea războiului în urmă cu mai bine de două luni, deoarece mulți se temeau că Moscova va viza în mod special moștenirea culturală a țării, o crimă de război conform dreptului internațional.

Vladimir Putin a respins identitatea, limba și tradițiile independente ale Ucrainei

O serie de muzee de top din întreaga țară și-au mutat operele de artă în locații nedezvăluite. Organizația mondială de artă Getty a avertizat anterior că milioane de opere de artă și monumente din Ucraina riscă să fie jefuite sau bombardate. Într-o declarație din martie, Getty a spus: „Moștenirea culturală materială a lumii este moștenirea noastră comună, identitatea și inspirația pentru întreaga umanitate. Moștenirea culturală are puterea de a ne uni și este esențială pentru atingerea păcii. Este o altă modalitate de a distruge  societatea ștergându-i memoria.”

O serie de obiective culturale ucrainene au fost deja distruse de bombardamentele rusești, inclusiv muzeul Ivankiv, care adăpostește arta populară ucraineană, în timp ce Unesco estimează că peste 50 de clădiri istorice ucrainene au suferit daune mari de la începutul invaziei Rusiei. The Guardian a contactat armata rusă pentru comentarii.