Armata României nu aprobă livrarea sistemului Patriot către Ucraina. Motivul refuzului

Sistemul Patriot Sursa Foto: Arhiva EVZ

Armata României nu este de acord să doneze sistemului Patriot către Ucraina. În acest sens, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis un raport către președintele Klaus Iohannis. Aspectele legate de refuzul Armatei ar urma să fie discutate la ședința CSAT, care va avea loc joi.

Armata refuză să trimită sistemul Patriot în Ucraina

Transferul rachetelor românești în Ucraina continuă să creeze tensiuni în spațiul public. Armata României refuză să doneze sistemul Patriot. De altfel, MApN are un cuvânt important de spus legat de acest context. Un raport legat de poziția Armatei a fost deja trimis președintelui Klaus Iohannis.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Detaliile legate de transferul rachetelor către Ucraina vor fi discutate la finalul acestei săptămâni. Ministrul Apărării a discutat subiectul cu șeful Armatei, dar si cu alți generali din România. Toate concluziile arată că țara noastră nu ar trebui să aprobe donarea echipamentelor militare, arată sursele citate de Digi24.

Discuții în CSAT

În ședința de CSAT ar urma să fie expuse aspecte legate de partea politică, dar și de cea militară. Cererea a fost lansată de Joe Biden, însă România a anunțat că nu va trimite sistemul Patriot până nu va primi acoperire, evitând riscul de a rămâne vulnerabilă.

Armata României refuză să trimită rachetele în Ucraina și susține că acestea ar putea fi pierdute definitiv. Cel de al doilea sistem Patriot a fost declarat operațional începând de săptămâna trecută. De asemenea, al treilea ar urma să fie gata la începutul anului 2025.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

MApN refuză livrarea echipamentelor militare

Sistemul Patriot reprezintă cea mai mare achiziție a României din ultimele trei decenii. Pentru aceste echipamente de apărare, Ministerul Apărării Naționale a cheltuit peste 4 miliarde de dolari. Astfel, țara noastră deține șapte sisteme. Până în prezent, Statele Unite ale Americii au livrat patru dintre acestea. Restul echipamentelor vor ajunge în România până în anul 2027.

Legat de acest context, Klaus Iohannis a convocat pentru joi o ședință CSAT.