Armata din Ucraina înfruntă deja unitățile de mercenari politici din Coreea de Nord, în Rusia, spune Kievul.
Armata din Ucraina, ciocniri cu mercenarii dictatorului comunist Kim Jong Un
Rustem Umerov, ministrul ucrainean al apărării, a confirmat marți că au avut loc ciocniri armate cu soldații nord-coreeni, primele de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, care riscă să agraveze "instabilitatea în lume", avertizează Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți, 5 noiembrie, că primele ciocniri raportate între armata ucraineană și soldații nord-coreeni riscă să agraveze "instabilitatea în lume".
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a confirmat într-un interviu difuzat marți de televiziunea sud-coreeană că au avut loc ciocniri armate împotriva soldaților nord-coreeni, primele de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
Coreea de Sud și Statele Unite afirmă că mii de soldaţie nord-coreeni au fost dislocaţi în Rusia pentru a sprijini efortul de război rusesc.
Zelenski a confirmat informația
"Primele bătălii cu soldații nord-coreeni au deschis un nou capitol de instabilitate în lume", a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic transmis prin video.
"Trebuie, împreună cu lumea întreagă, să facem totul pentru a ne asigura că această inițiativă rusească de a extinde războiul cu o adevărată escaladare eșuează. Fie ca această inițiativă (a președintelui rus, Vladimir Putin) să fie perdantă, atât pentru el, cât și pentru Coreea de Nord", a adăugat el.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat marți că peste 10.000 de soldați nord-coreeni au sosit în Rusia, inclusiv un "număr semnificativ" în apropierea frontului, în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns în august.
SUA cred că Putin și Kim trimit în Ucraina 10.000 de mercenari
În Statele Unite, Pentagonul a estimat că cel puțin 10.000 de soldați nord-coreeni se află în Kursk, dar nu a putut confirma participarea mercenarilor la lupte.
Rustem Umerov a declarat pentru postul sud-coreean KBS că a existat o "mică luptă" cu trupele nord-coreene.
"Da, cred că da. Este o luptă", a răspuns el în engleză când a fost întrebat dacă a avut loc o ciocnire.
KBS a spus că Rustem Umerov i-a spus jurnalistului care a condus interviul că procedurile de verificare ar putea dura, deoarece armata rusă încearcă să-i dea pe nord-coreeni drept buriaţi, un grup etnic mongol din Siberia.
Rusia nu recunoaște în mod explicit prezența soldaților nord-coreeni pe teritoriul său, dar Vladimir Putin nu a negat prezența acestora săptămâna trecută. Președintele rus a spus că depinde de Rusia să decidă cum își va pune în aplicare tratatul de parteneriat pentru apărare cu Coreea de Nord, potrivit France24.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)