Armata din SUA, la un pas de a renunţa la politica împotriva homosexualilor

La un an după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat că va oferi militarilor homosexuali mai multe drepturi, prin abrogarea unei legi discriminatorii din 1993, Congresul american a revocat ieri interdicţiile din documentul legislativ. Textul de lege va merge acum pentru promulgare la preşedintele Obama.

Astfel, se va renunţa la principiul "don't ask, don't tell" ("nu întreba, nu spune" - n.r.), prin care militarii homosexuali puteau rămâne în armată atâta vreme cât nu îşi declarau orientarea sexuală.

Prin legea din 1993, orice militar despre care se ştia că era homosexual era exclus din armată. Se presupune că în ultimii 17 ani aproape 14.000 de militari au fost daţi afară din armata americană din cauza orientării lor sexuale.

Aseară, senatorii americani au abogat documentul legistativ din 1993, cu 65 de voturi în favoare şi 31 împotrivă. Unul dintre cei mai cunoscuţi senatori care s-au opus a fost chiar senatorul republican John McCain, fostul contracandidat republican al preşedintelui Obama. Fost pilot şi prizonier de război în Vietnam, McCain este de părere că abrogarea interdicţiei privitoare la homosexuali va aduce prejudicii grave armatei.

Sunt voci pro şi contra faţă de această măsură legislativă şi în cadrul armatei americane. Amiralul Michale Mullen, Şeful Statului Major interarme, a precizat că noua lege va fi aplicată în mod "responsabil şi echilibrat". Pe de altă parte, generalul James Amos, comandantul puşcaşilor marini, se teme că eficienţa soldaţilor în luptă va fi afectată.

Următorul pas este ca preşedintele Obama să promulge acest text. Aseară, Obama a declarat, într-un comunicat de presă, că "senatul a făcut un pas istoric către abrogarea unei politici care ne submina securitatea naţională şi încălca idealurile pe care le apără bărbaţii şi femeile noastre în uniformă". Preşedintele american a cerut această abrogare încă de anul trecut.