Armata de căței mumificați a zeului Anubis

Armata de căței mumificați a zeului Anubis

În Egiptul Antic, mulţi îl venerau pe Anubis, zeul care ghida spiritele morţilor în lumea de dincolo şi era descris ca fiind un bărbat cu cap de şacal. Recent în catacombele existente în apropiere de templul său sacru au fost descoperiţi aproape 8 milioane de căţei şi de câini adulţi mumificaţi.

Tavanul catacombei conţine, de asemenea, fosile ale unui monstru marin antic, o vertebrată marină care a trăit cu mai bine de 48 de milioane de ani, dar nu se ştie însă cu exactitate dacă egiptenii acelei vremi au observat existenţa acestei fosile atunci când au construit mormântul pentru mumiile canine, spun cercetătorii. Multe dintre mumii s-au dezintegrat de-a lungul timpului sau au fost distruse de jefuitorii de morminte şi de industriaşii care le foloseau drept fertilizator. Chiar şi aşa, arheologii au găsit destul de multe dovezi care să sugereze că în economia antică egipteană, cultul lui Anubis era extrem de important.

Egiptenii au construit templul şi catacombele în onoarea lui Anubis în Saqqara, în apropiere de vechea capitală Memphis. Egiptenii credeau că Anubis este inventatorul mumificării din faptul că acesta ar fi ajutat-o pe Isis să îşi readucă la viaţă soţul după ce Seth îl omorâse. Bandajând corpul zeului în haine de pânză ţesute de Isis şi Nephthys Anubis s-ar fi asigurat că acesta nu putrezi.

Arheologii au descoperit şi alte catacombe în care existau rămăşiţele mumificate ale altor animale şi păsări precum ibişi, vulturi, babuini şi tauri, lucru care sugerează că egiptenii venerau şi alţi zei animale.

"Dacă mergi acum la Saqqara, vezi o zonă atractivă de deşert cu piramide şi unul sau două monumente proeminente asociate cu culturile animalelor", explică Paul Nicholson, profesor de arheologie la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.

Între anii 747 şi 332 Î.Hr. lucrurile erau cu totul diferite. Cei care vizitau Saqqra ar fi văzut temple, vânzători care comercializau statuete din bronz ale zeilor, preoţi care organizau ceremonii, oameni care se ofereau să interprezete visele şi ghizi. Nu departe ar fi existat crescători de câini şi de alte animale care urmau să fie ulterior mumificate în onoarea zeilor.