Armata SUA dorește dezvoltarea unei tehnologii laser experimentale care ar deschide calea către o nouă capacitate militară pur și simplu fascinantă. Pentagonul dorește să folosească tehnologia laser pentru a crea sunete de voci umane, ce dau impresia că apar din senin, prin modificarea atomilor.
Reprezentanții programul armatei americane pentru arme non-letale (Joint Non-Lethal Arms Program – JNLWD), consideră că pot atinge acest obiectiv în următorii ani, conform publicației militare "Defense One". Neobișnuită armă are două componente – un laser ce pulsează la fiecare femtosecundă (un milion de miliarda parte dintr-o secundă), și care transmite un jet de lumină timp de 10−15 secunde, creând o sferă de plasmă. După aceea, oamenii de știință atacă plasma cu un nanolaser, pentru a o manipula în așa fel încât să producă lumină și sunete.
Deși proiectul se află în stadii incipiente de cercetare, laboratorul JNLWD a reușit deja să producă sunete asemănătoare vocii umane. "Suntem foarte aproape de a ajunge să redăm voci umane. Mai avem nevoie de trei sau patru kilohertzi", a declarat domnul David Law, care conduce divizia de tehnologie a JNLWD. Ar putea exista o serie de aplicații potențiale foarte interesante a acestei tehnologii, dar Pentagonul consideră că ar fi utilă mai ales pentru a opri combatanții inamici de la atacarea punctelor de control sau pentru a intimida grupările inamice prin supraevaluarea prezenței soldaților noștri. Laserul de voce nu transmite sunetul printr-un difuzor, ci îl proiectează direct spre inamic, ceea ce înseamnă că vocile apar ”din senin”. Armatele din întreaga lume au investit enorm în tehnologia laser, în ultimii ani. Luna trecuta, SUA a dat publicității informația potrivit căreia a realizat o serie de lasere de foarte mare putere ce pot să distrugă drone chiar în timpul zborului. Armele de 150 de kilowați vor fi montate pe vase militare și vor putea distruge drone, aeronave, rachete de croazieră și chiar alte vase. Între timp, la începutul acestei luni, armata rusă a susținut că dispune de o nouă tehnologie laser montată direct pe aeronave, care ar putea distruge sateliți inamici chiar în timpul zborului.