Americanii trimit trupe în Europa! SUA își arată puterea cu zeci de mii de militari

Soldiers with the 1st Battalion, 9th Cavalry Regiment from Fort Hood, Texas and multinational partner forces engage in the first day of a Combined Arms Live Fire Exercise (CALFEX) in Pabrade, Lithuania on Feb. 11, 2020. (U.S. Army photo by Maj. Stephanie Thomas)

În total, 37.000 de soldați din 18 țări, din care 20.000 americani, vor participa la mega-exercițiul Defender Europe 20, în lunile mai și iunie, în mai multe țări europene.

Aproape 9.000 de soldați americani se află la ora actuală în Europa. Dar, în săptămânile viitoare, numărul lor va crește, până în luna mai. Când 20.000 de militari americani sunt așteptați să participe la exercițiul Defender Europe 20, care va fi și cea mai mare deplasare militară americană din ultimii 25 de ani pe sol european. În total, 37.000 de militari din 18 țări vor participa la acest exercițiu, care se va derula în 10 țări.

Primii militari americani au început să sosească luna aceasta. 13.000 de piese de echipament ale armatei americane vor parcurge 4000 km până la destinație. Prima navă americană a ajuns la începutul acestei luni în portul Anvers (Belgia) iar deja militari americani se află în Germania.

Marinari, aviatori și infanteriști vor debarca în Europa pe cale aeriană și maritimă, folosind mai multe porturi și baze aeriene de pe continent, în special portul Rochelle (Franța).

Într-un comunicat anterior, armata americană explică obiectivul acestui exercițiu: „Demonstrarea capacității armatei SUA să desfășoare rapid o forță importantă pentru susținerea NATO și să răspundă oricărei crize”.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor terestre americane în Europa, a precizat că este vorba, în egală măsură, de o „demonstrație a puterii militare” a Statelor Unite în fața unor adversari precum Rusia, scrie AFP. Cu toate că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări, la începutul acestei luni, că Rusia nu este ținta exercițiului Defender Europe 20.

„Exercițiul nu este ostil nici unei țări. El doar trebuie să demonstreze capacitatea de desfășurare rapidă a forțelor americane în Europa pentru a ajuta și proteja aliații din NATO în caz de necesitate”, a spus Stoltenberg. „Acest exercițiu ilustrează angajamentul puternic al Statelor Unite față de NATO și pentru libertatea și securitatea Europei”, a subliniat secretarul general al Alianței Nord Atlantice.

Rusia, ca și statele membre ale Organizației pentru securitate și cooperare în Europa, au fost informate de Washington despre exercițiu. Generalul american Tod Wolters, comandantul NATO în Europa, și Valeri Gherasimov, șeful statului major rus, s-au întâlnit la Baku, în Azerbaidjan, angajându-se să „păstreze contactul pentru a evita în special orice incident militar”.