Castelion, un startup care încearcă să construiască o armă hipersonică pentru Pentagon, și-a testat sistemul pentru prima dată, în deșertul Mojave, luni, 11 martie. Departamentul de Apărare al SUA este mult mai interesat de dezvoltarea armelor hipersonice, în contextul în care conflictele militare din Orient se extind.
O nouă armă hipersonică, testată de SUA
Sursa foto: captură video
Reprezentanții companiei care au dezvoltat arma hipersonică pentru SUA au precizat că testul a fost succes și poate fi folosită la „cerere”.
„Acest zbor de testare, primul dintre multele planificat pentru anul acesta, demonstrează abordarea noastră de dezvoltare rapidă și este o piatră de hotar majoră pentru companie. Acum avem o platformă de testare hipersonică low-cost gata să fie lansată la cerere”, a declaratBryon Hargis, co-fondator și director executiv al Castelion, potrivit
Reuters. Compania Castelion are deja contracte în derulare cu Forțele de Apărare ale SUA. China și Rusia dezvoltă programe de arme hipersonice, inclusiv rachete care își pot schimba direcția în timp ce călătoresc cu o viteză de câteva ori mai mare decât sunetul, menționează sursa citată.
Arme de ultimă generație, dezvoltată de SUA
Companii din SUA precum Castelion, Raytheon, parte a RTX, şi Lockheed Martin, toate lucrează pentru a dezvolta noua clasă de arme, care se va traduce în contracte mari dacă producţia poate fi mărită.
Compania americană privată Stratolaunch a declarat sâmbătă că a finalizat cu succes primul zbor cu motor al vehiculului său de testare hipersonic reutilizabil Talon-A, notează Reuters.
În luna octombrie 2022, SUA au anunțat că au testat arme hipersonice pentru prima dată. Acestea au intrat în dotarea forțelor americane. Marina și Armata Statelor Unite au încheiat cu succes 11 teste ale componentelor viitoarei rachete hipersonice și anunță că arma e aproape de definitivare.
Rachetele dezvotate de SUA ting viteze de peste cinci ori mai mari decât sunetul. Mai exact, ating apest 6000 de kilometri de oră.