Arhipelagul celor 100.000 de insule în care femeile sunt la putere

Arhipelagul celor 100.000 de insule în care femeile sunt la putere

Lakshadweep este numele arhipeleagului situat în estul Indiei și în sudul Mării Arabiei, din Oceanul Indian.

Deşi numele se traduce prin „O sută de mii de insule“, nu sunt decât vreo 36 de insule şi insuliţe – cea mai mică uniune teritorială din India.

Doar unsprezece dintre ele, aflate la 200-300 km de coastele statului indian Kerala, sunt locuite de circa 60.000 de oameni.

Suprafaţa totală de uscat este de numai 32 km2 şi nici una dintre ele nu depăşeşte 1,6 km lăţime. Insularii se înrudesc cu locuitorii statului Kerala şi limba vorbită este malayalam, cu excepţia insulei Minicoy – unde există un far construit în 1885, încă activ și extrem de util navigatorilor – unde etnia şi limba sunt înrudite cu cele din Maldive.

Ne puteți urmări și pe Google News

În secolul VII, arabii care făceau comerț cu insularii i-au convertit la Islam. Din secolul XII până în secolul XVIII, când insulele s-au aflat sub control britanic, la conducerea lor erau bibis – femei-domnitor. Și azi este o societate matriarhală, în care femeile se bucură de o independenţă economică neobişnuită. Există limite foarte stricte pentru turiştii străini și alcoolul este interzis.

Cel mai simplu se ajunge la Lakshadweep în cadrul unei excursii în grup, cu avionul de la Kochi sau Bangalore sau cu feribotul de la Kochi, India. Cele mai căutate suveniruri sunt niște bastoane artizanale din carapace de broască țestoasă sau din coajă de nucă de cocos de pe insula Amini.