Incendiul de la Arhiepiscopia Râmnicului, stins

Incendiul de la Arhiepiscopia Râmnicului, stins

Flăcările care au cuprins în această dimineaţă la ora 10.00 acoperişul Arhiepiscopiei din Râmnicu Vâlcea au fost stinse de pompieri. Trei autospeciale şi peste o sută de oameni s-au luptat cu focul mai bine de o oră şi jumătate. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Bunurile din altarul bisericii au fost evacuate. Preoţii, măicuţele şi personalul civil al bisericii au reuşit să scoată aproape toate bunurile din lăcaş. Interiorul Arhiepiscopiei nu a fost afectat de incendiu.

"Grija noastră a fost să salvăm toate bunurile de valoare pe care le aveam în altar şi să acoperim picture şi icoanele cu folie pentru că exista riscul să fie udate de către pompierii", a spus preotul Ion Predescu.

Incendiu provocat de neatenţie "Deocamdată nu se ştie de la ce a pornit focul. A fost deschisă o investigaţie", potrivit purtătorului de cuvânt ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, citat de Realitatea TV. Se pare însă că "o neglijenţă a echipei de muncitori care lucrau la reabilitarea lăcaşului de cult a aprins acoperişul", potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului, preotul Paul Predescu, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din primele cercetări se pare că incendiul a izbucnit de la o lampă cu gaz folosită de muncitorii care lucrau pe acoperiş la repararea burlanelor lăcaşului de cult. "Aveam pe acoperiş o echipă de muncitori care făceau reparţii la burlane. Le lipeau şi apoi le vopseau. Au folosit foc deschis de la o lampă cu gaz, diluant şi vopsea. Nu ştiu exact cum s-a ajuns să ia foc, probabil că nu au fost atenţi. Pagubelel nu sunt foarte mari, putea fi şi mai rău", a mai spus Emilina Groşenoiu,  vicarul Arhiepiscopiei.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă Vâlcea au intervenit cu două autospeciale şi două autoscări pentru stingerea incendiului. Catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului poartă hramul Sfîntul Ierarh Nicoale. A fost ridicată în anii 1800 şi este monument istoric de categoria B. O echipă de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Vâlcea alături de ISU şi poliţie, evaluează pagubele. Dacă firma angajată să facă reparaţii va fi găsită vinovată trebuie să achite contravaloare pagubelor.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YuSfEfboYYQ&hl=en_US&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/YuSfEfboYYQ&hl=en_US&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>