În cursul zilei de vineri, paginile de Facebook ale Arhiepiscopiei Tomisului și Radio Dobrogea au fost compromise. Reprezentanții instituției acuză că atacul a fost orchestrat din străinătate.
Arhiepiscopia Tomisului a emis un apel către toți credincioșii care urmăresc paginile sale de socializare, îndemnându-i să fie vigilenți în fața oricărei solicitări sau abordări făcute în numele instituției.
Inițial, un comunicat a fost transmis pe pagina de Facebook al Arhiepiscopiei, însă a fost șters la câteva minute după.
Atac informatic asupra paginilor administrate de Arhiepiscopia Tomisului
Potrivit informațiilor disponibile, se pare că atacul ar fi fost realizat de către un cont „de afaceri” denumit „US Media”, cu locația aparentă în Vietnam.
Acest cont a preluat în mod fraudulos anumite atribuții de administrare ale paginilor menționate.
Arhiepiscopia Tomisului a contactat Facebook și intenționează să depună o plângere la poliție în cel mai scurt timp posibil în legătură cu această situație.
„Respingem și vom reclama autorităților orice material care ar putea conține elemente neconforme cu specificul exclusiv religios și gratuit al paginilor noastre”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei într-un comunicat.
Arhiepiscopul Tomisului, judecat pentru răzvrătire și indisciplină de Sfântul Sinod
Arhiepiscopia Tomisului e în mijlocul unui scandal după ce, săptămâna trecută, Patriarhia Română a afirmat într-un comunicat că prin insistența lui Teodosie pentru ca doar eparhia sa să fie ridicată la rangul de Mitropolie, acesta încalcă ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române.
Arhiepiscopul Tomisului urmărește prin această mișcare să-i ia locul Patriarhului Daniel, dar funcția nu poate fi ocupată decât dacă el va sluji într-o Mitropolie.
„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.
De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”.
Prin urmare, BOR a comunicat că încălcarea ordinii statutare a Bisericii și perturbarea liniștii în viața bisericească și socială prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi discutate în cadrul viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.
Aceasta va avea loc la începutul lunii martie.