Argentina către Marea Britanie: Daţi-ne Insulele Malvine înapoi! Londra, pregătită să îşi apere teritoriul

Dupa ce recent s-a decis că în 2013 va avea loc un referendum privind suveranitatea Insulelor Malvine (Falkland), preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez, a cerut ieri Marii Britanii să accepte ca aceste insule să revină sub controlul autorităţilor de la Buenos Aires. Guvernul britanic a replicat, avertizând că "este pregătit şi decis" să îşi apere arhipelagul din pacificul de Sud.

"Noi nu cerem mult. Cerem doar începerea dialogului. Nu cerem nimănui să spună da faptului că insulele Malvine aparţin Argentinei"', a spus preşedinta Cristina Fernandez la reuniunea Comisiei Naţiunilor Unite pentru decolonizare.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la conflictul militar dintre Marea Britanie şi Argentina pentru controlul insulelor. Cu acest prilej, premierul britanic David Cameron a ridicat drapelul Insulelor Falkland la reşedinţa sa din Downing Street, 10. De asemenea, el a precizat că va sprijini rezultatul referendumului care va avea loc anul viitor.

"Eram departe, dar am simţit ruşine pentru că nu poţi aniversa sau marca un război", a declarat Fernandez, în discursul său, în care acuzat Londra că se foloseşte de poziţia sa privilegiată în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, pe care o foloseşte ca o tribună pentru 'răspândirea de minciuni despre istoria insulelor şi paravan pentru "acţiuni huliganice". Guvernul de la Buenos Aires susţine că insulele au fost ocupate de Marea Britanie în 1983. Londra neagă toate acuzaţiile şi se referă la punctele de vedere ale rezidenţilor locali. Londra se ocupă de apărarea şi diplomaţia acestui arhipelag din Atlanticul de Sud, situat în largul coastelor Patagoniei. Celelalte probleme sunt administrate de Adunarea Naţională locală. Cei 3.000 de locuitori au cetăţenie britanică. Cei mai mulţi din cei 3.000 de locuitori sunt în favoarea menţinerii suveranităţii britanice asupra insulelor, aminteşte AP. Argentina insistă asupra faptului că locuitorii nu au dreptul exclusiv de a decide soarta insulelor.

Britanicii, pregătiţi pentru orice În replică, premierul britanic David Cameron a acuzat Argentina de comportament agresiv, avertizând administraţia de la Buenos Aires că Marea Britanie este "pregătită şi decisă" să apere Insulele Falkland în orice moment. "Nu ne subestimaţi fermitatea. Ameninţările nu vor avea efect", a subliniat şeful executivului conservator. "Hotărârea noastră de nestrămutat de a-i sprijini pe locuitorii Insulelor Falkland (denumirea britanică a Malvinelor) nu s-a clintit în cursul ultimilor 30 de ani şi nu se va clinti nici în anii următori", a dat asigurări Cameron într-un comunicat.

"De 180 de ani, zece generaţii consideră Insulele Falkland drept cămin şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a asigura un viitor prosper copiilor lor. Şi, în pofida ameninţărilor agresive, reuşesc", a apreciat premierul, vizând implicit Argentina pe care a avut, totuşi, grijă să nu o numească decât o singură dată în comunicat.

"Referendumul de anul viitor le va permite locuitorilor din Insulele Falkland să facă o alegere definitivă. Şi, după cum în trecut am luat apărarea locuitorilor din Falkland, vom face la fel şi în viitor", a dat el asigurări, amintind despre referendumul organizat de autorităţile locale privind "statutul politic" al acestui arhipelag din Atlanticul de Sud.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la încheierea conflictului, Cameron a adus, de asemenea, un omagiu "celor 255 de soldaţi britanici care au plătit preţul suprem pentru ca locuitorii Insulelor Falkland să poată trăi în pace şi să fie liberi".

La 2 aprilie 1982 izbucnea războiul Malvinelor între Argentina şi Marea Britanie, odată cu debarcarea unor trupe argentiniene în arhipelag. Conflictul, care a durat până la 14 iunie 1982, s-a soldat cu 649 morţi de partea argentiniană, 255 de la britanici şi trei dintre locuitorii insulelor.