Douăzeci de suspecți, printre care soldați și un viceguvernator, au fost trimiși la închisoare, urmând să fie judecați, fiind acuzați că fac parte dintr-o celulă „adormită” care urma să fie activată dacă lovitura de stat din iulie ar fi avut succes.
Măsuri represive
Cu doar o zi înainte, 540 de soldați din forțele navale au fost dați afară din armată și 66 de judecători demiși din funcții, guvernul continuând măsurile represive asupra civililor și militarilor, pe care-i consideră implicați în puciul eșuat din 15 iulie.
Turcia a impus starea de urgență și a început demiterea, suspendarea și arestarea oficialilor și numai, după lovitura de stat, în care ofițeri au comandat avioane de război pentru a bombarda clădirea Parlamentului și au folosit tancuri pentru a ucide 240 de oameni, mulți dintre ei civili.
Autoritățile de la Ankara susțin, în continuare, că simpatizanți ai clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA, au pus la cale lovitura de stat, pentru a-l da jos de la putere pe președintele Erdogan și a prelua controlul asupra țării. Gulen neagă orice implicare în acele evnimente.
Semne îngrijorătoare
Aliații occidentali ai Turciei, din UE și NATO, sunt îngrijorați că oameni inocenți ar putea avea de suferit în timpul anchetelor.
În jur de 32.000 de persoane sunt în prezent în închisoare și 100.000 de membri ai forțelor de securitate și funcționari publici, profesori universitari și jurnaliști au fost demiși sau suspendați.
Ultimele arestări, în rândul soldaților activi, ridică semne de întrebare asupra scopului investigațiilor, pentru că este vorba despre persoane care, spun procurorii, nu au avut un rol în intervenția militară. Așadar ar putea fi vorba despre faptul că „suspecții nu șiau făcut datoria în 15 iulie, ci doar s-au prefăcut, după ce lovitura de stat a eșuat”.