Președintele Trump a acordat miercuri seara un interviu Fox News, în care a arătat poate excesiv de multă încredere în sistemul de apărare aeriană al Statelor Unite.
Întrebat despre amenințarea reprezentată de programele nuclear și de dezvoltare a rachetelor balistice ale Coreei de Nord, Trump a declarat că această problemă trebuia să fi fost rezolvată de mult de precedentele administrații și a elogiat China pentru cooperarea de are a dat dovadă față de eforturile Statelor Unite de a impune noi sancțiuni împotriva Phenianului.
Pe de altă parte, Trump s-a arătat extem de încrezător în capacitatea de apărare antiaeriană americană față de amenințarea unor posibile rachete lansate de Coreea de Nord.
„Construim cel mai puternic echipament militar din lume”, a spus Trump. „Avem rachete care pot doborî o rachetă în aer, cu o probabilitate de 97%, iar dacă trag două rachete deodată, vor fi doborâte ambele.”
Deși nu a fost suficient de explicit, Trump este foarte probabil că s-a referit la programul creat pentru protejarea teritoriului Statelor Unite de rachetele balistice, Ground-based Midcourse Defense (GMD), un soi de scut anti-rachetă.
Potrivit Laurei Grego, membră a Global Security Program din Union of Concerned Scientists, probabilitatea GMD de a neutraliza „din prima” o rachetă balistică intercontinentală este necunoscută.
Chiar și în „condiții optimiste”, spune Grego, GMD are 50% șanse să lovească o singură rachetă intercontinentală. Dacă însă trage patru rachete interceptoare pentru fiecare rachetă inamică, șansele ar crește la 94%.
Estimările lui Grego se potrivesc cu arhivele exercițiilor GMD, făcute publice de Missile Defense Agency.
Statele Unite mai au și un alt sistem de apărare anti-rachetă, celebrul THAAD, cu o proporție de reușite de 97%, însă acesta nu protejează întregul teritoriu al SUA, și în orice caz nu de rachetele intercontinentale, scrie Business Insider.
Tong Zhao, expert în problemele nord-coreene la Carnegie Endowment for International Peace’ s Nuclear Policy la Beijing, declară că Phenianul nu va trage probabil asupra Statelor Unite decât dacă ar fi sigur că racheta sa își va atinge ținta. Pe de altă parte, Washingtonul „nu va permite niciodată” Coreei de Nord „să simtă că sistemul său de descurajare nu este credibil”.
Una dintre metodele americane este de a investi fonduri supplimentare pentru modernizarea sistemelor antiaeriene și a vorbi despre capacitățile sale cibernetice de a răsturna de la putere structura de comandă nord-coreeană.
Totuși, avertizează Zhao, deși un bluf al lui Trump poate descuraja Coreea de Nord, este posibil ca tocmai acest sentiment de nesiguranță al regimului Kim Jong-un să determine o accelerare a dezvoltării de către Phenian a programelor nuclear și de rachete.