Numeroși membri ai Partidului Democrat încearcă să folosească lichidarea generalului iranian Qassim Soleimani pentru a ațâța ura împotriva lui Donald Trump.
Teza Democraților este că Trump împinge Statele Unite într-un război total cu Iranul, care se va solda cu pierderi masive pentru americani.
Argumentul Democraților este același cu cel al ayatollahului Ali Khamenei: „Statele Unite nu au ce să ne facă!”
Or, potrivit unei analize a Asia Times, realitatea nu se potrivește deloc cu afirmația lui Khamanei și a unora dintre candidații prezidențiali Democrați, cum ar fi Tulsi Gabbard, care a spus că acțiunea lui Trump a fost „neconstituțională”. Dacă ar fi așa, atunci practic toți foștii președinți americani se fac vinovați de aceeași infracțiune.
Statele Unite se află într-o poziție foarte puternică față de Iran. Ele dețin o forță aeriană mult superioară, incluzând bombardiere și avioane de vânătoare invizibile, o forță navală uriașă, cu portavioane, crucișătoare dotate cu sisteme de apărare anti-rachetă Aegius și submarine nucleare.
În plus, Statele Unite au ceva ce Iranului îi lipsește aproape cu desăvârșire: o formidabilă rețea informativă.
Dar ce are Iranul? Rachete cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune și capacitatea de a folosi terorismul ca armă.
Marina militară iraniană are o forță apropiată de zero. Forța aeriană a Iranului este alcătuită mai ales din aparate vechi. Și îi lipsesc armele de mare precizie.
Teheranul mai dispune de drone și de rachete de croazieră rusești învechite. Mai are și aliați care pot provoca daune Israelului, cum ar fi Hezbollah și, parțial Hamas. Însă aceștia din urmă au sărbătorit lichidarea lui Soleimani, împărțind bomboane în fâșia Gaza, deoarece generalul se făcea vinovat de uciderea a mii de palestinieni în Siria.
Și cam asta este întreaga capacitate militară a Iranului, constată Asia Times.
În ceea ce privește aliații, Statele Unite se pot baza pe sprijinul puternicului Israelul, cu o forță aeriană ultramodernă, sisteme de apărare antirachetă, submarine și o flotă impresionantă de nave de atac. La aceasta se adaugă – la fel ca în cazul SUA - o rețea de spionaj foarte bine organizată, un sistem de apărare civil inexpugnabil și o mare experiență de luptă.
Arabia Saudită (marele rival sunnit al Iranului), Emiratele Unite și ceilalți aliați arabi din zonă dispun de o aviație și forțe navale competitive. La fel ca Israelul, au și sisteme de apărare aeriană. În plus, sunt sprijinite de SUA, au arme de precizie și, într-un război de amploare, pot reprezenta un atu important.
Iranul nu are așa ceva. Marii săi aliați – China și Rusia – nu se vor angaja într-un război cu Statele Unite, de dragul Iranului. Argumentul că Beijingul ar avea nevoie de petrolul Teheranului nu stă în picioare, scrie Asia Times. Există o mulțime de petrol disponibil de la statele din Golf, Rusia sau chiar Statele Unite.
La rândul lor, rușii nu au împiedicat loviturile israeliene asupra unor ținte iraniene din Siria. Ba chiar s-ar putea spune că – într-o oarecare măsură – au ajutat statul evreu.
Rusia nu are nici un motiv să riște un război cu SUA. Dacă ar face-o, ar pierde sprijinul crescând de care se bucură în Europa, după o perioadă de proscriere post-războiul din Ucraina.
În plus, din punct de vedere juridic, nici China, nici Rusia nu au un acord de securitate sau un tratat de apărare cu Iranul, arată analiza citată. Documentele bilaterale existente nu vorbesc nimic despre un ajutor militar.
În aceste condiții, marea întrebare este dacă Iranul însuși se va aventura într-un conflict deschis cu Statele Unite.
Dată fiind natura regimului de la Teheran, ambițiile sale de a domina Golful Persic și Orientul Mijlociu, nimic nu poate fi exclus.
Totuși, declanșarea unui război de către Iran riscă să pună capăt programului nuclear atât de mult dorit de Teheran.
Un război deschis ar oferi Statelor Unite pretextul de a folosi armele sale de mare precizie, așa-numitele „spărgătoare de buncăre”, pentru a distruge cât mai multe dintre obiectivele nucleare ale Iranului.
Aceasta ar însemna și sfârșitul regimului mullahilor.