Rusia este interesată de teritoriul arctic din nordul Alaskăi. De ce Washingtonul nu manifestă același interes? NationalInterest explică, într-o analiză, de această regiune nu trebuie pierdută de SUA.
Sub apele înghețate din nordul Alaskăi se află o regiune cu potențial de a extinde revendicările teritoriale americane în Arctica și de a dezvolta economia nordului cu resursele sale complet neexploatate: Platoul Chukchi.
În ciuda acestui fapt, SUA au manifestat un interes spre aproape deloc pentru regiune, în timp ce Rusia își extinde acolo prezența. Pentru a obține o imagine mai bună a situației, trebuie să se determine exact ce are de oferit regiunea, ce s-a făcut până acum și cum se pot susține cel mai bine interesele americane în această frontieră înghețată.
Situat la aproximativ 230 de km nord de Alaska, Platoul Chukchi e format din o serie de creste subacvatice care se extind spre nord, în Oceanul Arctic, începând de la jumătatea distanței dintre Alaska și Extremul Orient rus. Regiunea este în sine interesantă din două motive. În primul rând, zona are potențialul de a găzdui regiuni atractive de petrol, de o mare valoare pentru orice națiune care le-ar exploata. În al doilea rând, dacă o țară ar putea revendica Platoul, făcându-l să fie recunoscut geologic ca o extensie a platformei sale continentale, în temeiul Convenției ONU asupra dreptului mării (UNCLOS), țara respectivă ar avea drepturi exclusive asupra resurselor din zonă.
În prezent, SUA nu au făcut nicio revendicare oficială asupra regiunii. În schimb, Rusia demonstrează ambiții teritoriale mai mari, ridicând numeroase pretenții în ultimii ani. Mai mult, Moscova și-a arătat intenția clară și capacitatea de a-și apăra revendicările, trimițând forțe militare pe insula Wrangel, cel mai apropiat teritoriu rus de pe Platou, staționând trupe și sisteme de apărare aeriană pe insulă.
Rușii își bazează revendicările pe dovada științifică potrivit căreia regiunea Platoului Chukchi este o extensie a geologiei din Siberia de Est. Veridicitatea acestei afirmații nu a fost încă stabilită.
Recent, studiile geologice de la Universitatea din Anchorage au arătat că SUA ar putea fi mai îndreptățite să revendice regiunea, deoarece aceasta ar fi mai strâns legată în geologia sa de continentul nord-american, decât de Siberia.
Luând în considerare aceste studii, e evident că Washingtonul trebuie să dezvolte o politică coerentă în cazul Platoului Chukchi. Iar viitoarea administrație Biden ar trebui să facă două lucruri: să consolideze și Garda de Coastă a SUA, dar și prezența navală în Alaska, extinzând eforturile de cercetare în regiune.
În situația în care Statele Unite vor prezenta propriile revendicări, două lucruri sunt esențiale. În primul rând, Washingtonul ar trebui să deschidă negocieri directe cu Moscova pentru a ajunge la un acord pe cale pașnică în această complicată dispută teritorială. În al doilea rând, SUA ar trebui să acționeze pentru a demonstra științific viabilitatea revendicării sale. O viitoare administrație Biden ar trebui să ducă o politică eficientă în acest sens și să nu uite că Rusia și-a extins în ultimii ani propria flotă de nave arctice.