Specialiștii spun că Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât restul planetei.
Svalbard, un arhipelag norvegian situat în regiunea arctică, a înregistrat sâmbătă un record absolut de căldură, cu aproape 22 de grade Celsius, a anunţat Institutul norvegian de meteorologie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cu 21,7 grade înregistrate în apropiere de micul orăşel Longyearbyen, arhipelagul a cunoscut cea mai călduroasă zi de la începutul măsurătorilor. Recordul precedent datează din 16 iulie 1979, când mercurul termometrelor a atins 21,3 grade Celsius, a declarat meteorologul Kristen Gislefoss pentru AFP.
Grupul de insule, cunoscut sub numele de Spitzberg, este situat la 1.000 de kilometri de Polul Nord. Temperatura ridicată de sâmbătă, care se va menţine până luni, este mult peste normele sezoniere: în luna iulie temperaturile sunt, de regulă, cuprinse între 5 şi 8 grade Celsius la Svalbard.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât restul planetei. Vara lui 2020 în regiune este marcată de episoade cvasi-caniculare observate în partea rusă a regiunii arcticii: temperaturile sunt, începând din ianuarie, cu 5 grade peste media normală în Siberia şi cu un vârf de 38 de grade Celsius la începutul lunii iulie, dincolo de cercul polar.
Conform unui raport oficial norvegian "Climate in Svalbard 2100", temperatura medie în Svalbard pentru perioada 2070-2100 este de aşteptat să crească cu 7 până la 10 grade Celsius faţă de perioada 1970-2000, în funcţie de nivelul emisiilor în următoarele decenii.
Arctica este o regiune a Pământului care cuprinde tot ceea ce se găsește în jurul Polului Nord și care se găsește la nord de Cercul Arctic. Pozițional geografic, Arctica este simetric opusă regiunii similare din jurul Polului Sud, care se numește Antarctica.
Arctica cuprinde uscat, apă, zăpadă și gheață incluzând Oceanul Arctic și porțiunile cele mai nordice ale Groenlandei (parte a Danemarcei), Islandei, Norvegiei, Suediei, Finlandei, Rusiei, Statelor Unite ale Americii (statul Alaska) și Canadei (navigând de la vest la est).