Oamenii de știință construiesc arca modernă a lui Noe pentru a salva ADN-ul de la toate formele de viață. Mai mult, au hotărât să creeze o versiune modernă a chivotului lui Noe. Experții au avut ideea revoluționară de a salva ADN-ul din toată viața complexă de pe Pământ, iar acest proces ar putea ajuta la revoluționarea înțelegerii evoluției noastre.
O echipă de 25 de oameni de știință își propune să colecteze și să stocheze codurile genetice ale tuturor plantelor, animalelor cunoscute. Această colecție de date genetice ar putea fi exploatată de experți pentru a afla mai multe despre evoluția diferitelor specii și despre modul în care putem îmbunătăți mediul.
Oameni de știință din mai multe țări au început să stocheze codurile genetice ale tuturor celor 1,5 milioane de plante, animale și ciuperci de pe Terra. Proiectul, în valoarea de 4,7 miliarde de dolari, este descris ca fiind „cel mai ambițios proiect din istoria biologiei moderne”. Proiectul BioGenome este condus de cercetători de la institutul Smithsonian din Washington. Aceștia sunt convinși de faptul că catalogarea ADN-ului tuturor speciilor de pe Pământ ar putea fi o resursă vitală pentru medicina și agricultura viitorului. În prezent, mai puțin de 0,2% din speciile de pe Terra au fost secvențiate.
„Vom construi o bibliotecă completă a vieții, pe care o vom putea folosi pentru diverse cercetări. Va fi ca o bibliotecă numai că în loc de cărți o să avem ADN-ul tuturor speciilor din mediul înconjurător. Creșterea înțelegerii noastre asupra biodiversității Pământului și gestionarea responsabilă a resurselor sale sunt printre provocările științifice și sociale cele mai importante ale noului mileniu”, a declarat John Kress de la Smithsonian pentru The Times.
Genomul unui organism este scris într-un cod chimic numit ADN. ADN-ul sau acidul deoxiribonucleic este o substanță chimică complexă prezentă în aproape toate organismele care poartă informații genetice. Genomul uman este genomul speciei homo sapiens, stocat pe 23 de perechi de cromozomi. Douăzeci și două dintre acestea sunt perechi de cromozomi autozomali, în timp ce cealaltă pereche determină sexul. Genomul uman haploid ocupă puțin mai mult de 3 miliarde de perechi de bază de ADN. Prima decodare a genomului uman a fost finalizată în 2003 ca parte a Proiectului genomului uman; a durat 15 ani și a costat 3 miliarde de dolari, notează Daily Mail.
De fapt, experții estimează că pe pământ există aproximativ zece-cincisprezece milioane de specii despre care nu știm încă nimic. Cele mai multe dintre aceste specii necunoscute sunt considerate a fi organisme unicelulare și insecte mici. Ceea ce-i îngrijorător, este faptul că oamenii de știință au calculat că ratele de dispariție sunt acum de o mie de ori mai mari decât dacă oamenii nu ar exista pe Pământ.
Experții adaugă că proiectul vizează, de asemenea, salvarea unor cunoștințe despre speciile care sunt în prezent pe cale de dispariție. "Secretele biologice inimaginabile se păstrează în genomul a milioane de organisme cunoscute și necunoscute pe planeta noastră", au scris experții. "Această" materie întunecată "a biologiei ar putea să dețină cheia pentru a debloca potențialul de a susține ecosistemele planetei de care depindem și de a oferi sisteme de susținere a vieții unei populații globale în creștere".
Potrivit rapoartelor, proiectul BioGenome, odată finalizat, va fi stocat pe o capacitate digitală de aproximativ un exabyte sau aproximativ un miliard de gigabytes. Gene E. Robinson de la Universitatea din Illinois a explicat că "proiectul Earth BioGenome ne va da o perspectivă asupra istoriei și diversității vieții și ne va ajuta să înțelegem mai bine cum să o păstrăm", mai notează Daily Mail.