Polițiștii de la Permise Arad, acuzați de mită, au averi uriașe

Polițiștii de la Permise Arad, acuzați de mită, au averi uriașe Poliție. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ies la iveală noi detalii legate de cazul celor cinci polițiști din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, acuzați că ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, mai multe sume de bani, pentru obținerea permiselor auto.

Cinci polițiști din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad sunt acuzați că ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, mai multe sume de bani. Acestea ar fi fost destinate fraudării examenelor practice, în cazul obținerii permiselor auto. În urma interceptărilor din anchetă, procurorii anticorupție au aflat detalii importante.

Polițiști din Arad, acuzați de luare de mită. Detaliile descoperite în urma interceptărilor

Conform datelor din anchetă, banii ar fi ajuns la destinație prin intermediari, respectiv instructori auto sau alte persoane de încredere. Pentru fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere, cei cinci polițiști din Arad ar fi primit sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro. În urma achitării acestei „ taxe”, candidații ar fi primit „ajutor” pentru a trece proba traseului.

După interceptările făcute în anchetă, DNA a descoperit că aceștia aveau averi impresionante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de cei cinci polițiști de la Permise, au fost trimiși în judecată un administrator al unei școli de șoferi din Arad, un instructor auto, dar și doi candidați, aceștia din urmă fiind acuzați de dare de mită.

Polițiști Arad

DNA. Sursa foto: Arhiva EVz

Investigație financiară

În cazul unor polițiști vizați în anchetă, procurorii DNA au pus sechestru asupra bunurilor. Doi dintre cei acuzați de luare de mită au raportat că „nu au bunuri în proprietate”.

„În cuprinsul ordonanței din 16.08.2023 nu a fost indicat cuantumul sumei până la concurența căreia se aplică măsura sechestrului deoarece din cercetările efectuate au rezultat indicii că remiterea de sume de bani de către candidați către polițiștii examinatori pentru a fi ajutați să obțină permisul de conducere este un fenomen de amploare fiind foarte posibil ca inculpații să fi primit și alte sume de bani pe lângă cele câteva remiteri probate punctual în cazul fiecărui inculpat. Din acest motiv, la data de 16.08.2023, măsura sechestrului a fost dispusă pe bunuri de o valoare mai mare decât valoarea sumelor probate în cauză ca fiind remise către cei cinci inculpați (polițiști examinatori)”, arată procurorii DNA.

În urma anchetei, oameni legii au ajuns la concluzia că diferențele de bani înregistrate între veniturile legale și modul de viață al celor vizați de procurori erau foarte mari. Astfel,  anului trecut, DNA a demarat o investigație financiară.

„S-a dispus efectuarea unei investigații financiare pentru a se stabili dacă veniturile legale obținute de inculpați justifică cheltuielile avute de aceștia și bunurile dobândite de ei și de persoanele apropiate începând cu anul 2017”, mai arată decizia procurorilor Anticorupție.

Permise auto

Polițiști. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Polițiști din Arad, acuzați de luare de mită. Averi impresionante

Procurorii au analizat veniturile pe care aceștia le-au obținut în ultimii ani. Conform investigației financiare, aceștia ar fi reușit să strângă averi substanțiale.

„Veniturile obținute în perioada 2017 și până în prezent, identificarea stilului de viață și crearea profilului financiar, analiza fluxului sumelor de bani încasate de aceștia de la persoane fizice și juridice, în vederea identificării beneficiarilor reali ai acestor sume și a modului lor de utilizare, precum și a eventualelor bunuri mobile și imobile achiziționate sau înstrăinate, atât în nume propriu, cât și pentru alte persoane, având în vedere situația financiară și a bunurilor, atât pentru persoanele cercetate penal cât și pentru membrii de familie ai acestora (soți, părinți, socri, copii)”, arată iprocurorii.

O parte dintre cei vizați în anchetă nu au putut justifica anumite sume deținute. De asemenea, unul dintre polițiști nu a putut justifica banii investiți într-un imobil ridicat în perioada 2017-2022.