Regele Salman al Arabiei Saudite a dispus redeschiderea graniței cu Qatarul pentru a facilita pelerinajul anual la Mecca , conform agenției oficiale de presă din această țară.
Punctul de trecere a frontierei de la Salwa a fost închis la 5 iunie, după ce Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain și Emiratele Arabe Unite au rupt legăturile diplomatice și comerciale cu Qatarul. Autoritățile de la Doha au fost acuzate de încurajarea grupurilor extremiste, dar Qatarul a negat mereu acest lucru.
Anunțul referitor la redeschiderea punctului de frontieră pentru pelerinii din Qatar a fost făcut după ce moștenitorul coroanei Arabiei Saudite, prințul Mohammed bin Salman, a primit în audiență un emisar de la Doha, potrivit agenției oficiale saudite de presă. Aceasta este prima întâlnire publică la nivel înalt între cele două țări, după izbucnirea crizei.
Regele a permis „intrarea pelerinilor din Qatar în Regatul Arabiei Saudite prin punctul trecere a frontierei de la Salwa pentru a face Hajj, permițându-le tuturor doritorilor din Qatar să facă acest lucru fără a mai fi nevoie de permise electronice“, conform agenției de presă saudite (SPA).
De asemenea, regele a ordonat ca avioanele liniilor aeriene saudite să fie trimise către aeroportul din Doha „pentru a-i aduce toți pelerinii din Qatar pe cheltuiala sa“.
Prințul moștenitor a subliniat „relațiile istorice dintre popoarele saudit și din Qatar“ după întâlnirea pe care a avut-o cu șeicul Abdullah bin Ali bin Abdullah bin Jassim al-Thani din Qatar, conform aceleiași declarații de presă.
Autoritățile din Arabia Saudită au afirmat, luna trecută, că cetățenii din Qatar care vor dori să facă Hajj în acest an vor putea să intre în regat, dar cu anumite restricții, inclusiv aceea potrivit căreia pelerinii care sosesc cu avionul trebuie să folosească avioane ale companiilor aeriene agreate de Riyadh.
Autoritățile din Qatar au acuzat ulterior Arabia Saudită că ar politiza Hajj-ul și că ar pune în pericol pelerinajul la Mecca prin refuzul de a le garanta siguranța pelerinilor.
Arabia Saudită și aliații săi arabi au închis legăturile terestre, aeriene și maritime cu Qatarul, impunând sancțiuni economice autorităților de la Doha, pe care le-au acuzat de sprijin pentru „teroriști“ și de o apropiere prea mare cu Iranul.
Qatarul a negat acuzațiile și a denunțat așa-numita „blocadă“.
Hajj, unul dintre stâlpii Islamului pe care musulmanii sănătoși trebuie să-l îndeplinească cel puțin o dată în viață, va avea loc la începutul lunii septembrie, în acest an.
Peste 1,8 milioane de credincioși au participat la Hajj anul trecut. Pelerinajul este unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și toți musulmanii sănătoși au obligația de a-l efectua cel puțin o dată în viață.