"Datorită sprijinului primt de la cele mai înalte nivele în stat, contractul va fi semnat până la sfârșitul anului 2018", a declarat Maher al Odan, directorul agenșiei saudite pentru Energie Atomică și Regenerabilă, într-o conferință de presă ținută în capitala Riad.

În același context, agenția de știri TASS a publicat un reportaj, săptămâna trecută, potrivit căruia societatea rusă de stat Rosatom a trimis propuneri părții saudite pentru construirea unei centrale nucleare în această țară, conform directorului Rosatom, Alexei Likhachev.
 

"Sper că vom ajunge la un acord privind cooperarea pentru folosirea energiei atomice în scopuri pașnice, nu doar pentru centrale, ci în mai multe domenii, cum ar fi surse mobile de energie nucleară, surse de energie mici și mijlocii sau cercetarea științifică în domeniu", a menționat domnia sa.

"Arabia Saudită dorește dezvoltarea propriei industrii de energie nucleară. Primul pas a fost făcut – a fost trimisă o cerere pentru ofertele statelor care au capacitatea să construiască o centrală nucleară mare", a declarat acesta.

Likhachyov a declarat că Rosatom speră să colaboreze cu Arabia Saudită în construirea de centrale nucleare și în crearea de surse mobile de energie.

Populația Arabiei Saudite a crescut de la 4 milioane, în 1960, la aproape 30 de milioane, în 2014. Este principalul producător și consumator de energie electrică dintre statele aflate în Golful Persic, cu o producție brută de 312 TWh în 2014, 152 TWh din consumul de petrol și 160 TWh din consumul de gaze, în creștere cu 32% față de ultimii doi ani.