Arabia Saudită. Cum își reduce prințul moștenitor familia la tăcere

Patru prinți de rang înalt au fost arestați la ordinul moștenitorului regatului saudit, temutul Mohammed bin Salman. O lovitură de forță destinată să-i faciliteze celui poreclit MBS ascensiunea la tron.

Oribilul asasinat al jurnalistului saudit Jamal Khashoggi părea să fi fost uitat. Un an și jumătate după uciderea editorialistului disident, în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, valul mondial de indignare vizându-l pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat de CIA că a comanditat crima, părea că s-a estompat, permițându-i celui poreclit MBS să-și etaleze programul său ambițios de reforme economice și sociale în regat.

Însă Mohammed bin Salmar a reapărut în atenția lumii, după ce nu mai puțin de patru prinți de prim rang din familia regală saudită au fost arestați vineri, la ordinul lui, potrivit informațiilor presei americane confirmate de surse diplomatice.

Printre cei arestați este prințul Ahmed bin Abdelaziz, fratele regelui Salman bin Abdulaziz al Saud (deci unchiul lui MBS), acuzat de „complot” pentru a-l răsturna pe acesta din urmă.

„Aceste acuzații de complot nu stau în picioare având în vedere modul în care sistemul saudit este acum blocat de MBS”, analizează un diplomat occidental care cunoaște misterele palatului regal din Riad.

„Prințul Ahmed a fost cel mai popular membru al familiei regale. În privat, nu a ezitat să spună ce crede despre MBS”.

În septembrie 2018, Ahmed ben Abdelaziz, care trăia atunci la Londra, s-a făcut remarcat după ce l-a criticat deschis pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman în fața unor manifestanți anti-saudiți. Într-un videoclip larg difuzat pe internet , prințul Ahmed bin Abdelaziz a declarat protestatarilor care denunțau implicarea Arabiei Saudite în războiul din Yemen: „Ce legătură are familia regală cu asta?” Anumiți indivizi sunt responsabili (…) regele și prințul moștenitor”.

Cu toate acestea, o lună mai târziu, în plin scandal al „afacerii Khashoggi”, Abdelaziz s-a întors la Riad pentru a-și ajuta familia. O întoarcere care, la vremea respectivă, a fost interpretată de unii drept motivată de dorința de a juca un rol politic în detrimentul lui MBS. Nu a fost cazul.

„Procesul este întotdeauna același”, spune o sursă apropiată familiei regale. „MBS vă sună în timp ce sunteți în străinătate și vă cere să vă întoarceți acasă, deoarece sunteți un membru al familiei sale. În realitate, obiectivul său este să te reducă la tăcere”.

În vârstă de 78 de ani, prințul Ahmed, fost ministru de Interne, a fost văzut ca unul dintre ultimele obstacole potențiale pentru MBS în ascensiunea sa la tron (regele Salman, la 84 de ani, este bolnav).

De la întoarcerea sa în Arabia Saudită, prințul Ahmed a refuzat mereu să-și declare public loialitatea față de prințul moștenitor. Fiul său, Nayef bin Ahmed, fostul șef de informații al armatei, face parte și el din cei arestați la ordinul lui MBS, riscând, alături de tatăl său, pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viață.

Altă pradă importantă a lui MBS este prințul Mohammed bin Nayef (MBN) fost prinț moștenitor al coroanei, demis din funcții în iunie 2017 sub presiunea lui Mohammed bin Salman și plasat în arest la domiciliu.

Nepot al regelui Salman, acest fost ministru de Interne, în vârstă de 61 de ani, s-a remarcat în anii 2000 reușind să respingă atacuri ale grupării teroriste Al-Qaida împotriva regatului.

„El a fost considerat, în special de CIA, ca substitutul ideal pentru MBS", a spus o sursă diplomatică. Ultima victimă a epurării este fratele mai mic al lui Mohammed bin Nayef , Nawaf bin Nayef.

„Prin arestarea acestor prinți de rang înalt, cărora li s-a acordat un rol politic, MBS a transmis familei regale că poate aresta pe oricine și că nimeni nu poate fi în siguranță dacă este împotriva sa”, a menționat sursa apropiată palatului regal. „Iar majoritatea familiei regale se opune la ora actuală lui Mohammed bin Salman”.

Acest val subit de arestări în rândul familiei regale a fost interpretat ca o dorință a prințului moștenitor de a scăpa de ultimele personalități capabile să perturbe tranziția puterii de la tatăl său, regele Salman, în timp ce au fost multe zvonuri, săptămâna trecută, cu privire la deteriorarea stării de sănătate a suveranului.

Însă, acesta din urmă a apărut, duminică, în formă, primind mai mulți ambasadori saudiți, potrivit fotografiilor publicate de agenția de presă de stat SPA. Prezența regelui Salman de partea sa pare deocamdată esențială pentru MBS, care se bazează pe legitimitatea tatălui său, care îi acordă încredere oarbă, pentru a-și spori puterea deja absolută.

Numit ministru al Apărării în 2015, Mohammed bin Salman a lansat un război devastator în Yemen, soldat cu zeci de mii de victime, pentru a-i îngenunchea pe rebelii yemeniți houthi susțiuți de rivalul Iran.

Desemnat prinț moștenitor, în iunie 2017, MBS a lansat, patru luni mai târziu o vastă operațiune împotriva a zeci de prinți pe care i-a închis în hotelul Ritz-Carlton din Riad pentru „corupție”, majoritatea fiind eliberați în urma unor importante aranjamente financiare.

Necunoscut în Occident înainte de irezistibila sa ascensiune la putere, MBS a generat speranță în cancelariile occidentale. În 2016, MBS a fost la originea planului Vision 2030, un vast program economic care vizează scoaterea țării din dependența sa de petrol, al cărui preț a scăzut drastic în ultimii cinci ani.

Pentru a face acest lucru, prințul în vârstă de 34 de ani dorește să reducă cheltuielile publice ale statului și să crească veniturile non-petroliere, în special prin solicitarea de investiții din sectorul privat saudit, dar și din străinătate. Cu toate acestea, deocamdată, măsurile reale de austeritate (reducerea salariilor funcționarilor publici și subvențiilor guvernamentale) nu au fost încă aplicate.

În schimb, MBS a promovat un islam moderat și mai tolerant, arestând numeroși imami ultraconservastori și oferind în premieră femeilor saudite o serie de drepturi altădată de neconceput în conservatorul regat saudit.

Doar că pumnul de fier afișat de MBS îi respinge pe investitori, care nu apreciază instabilitatea provocată de tânărul prinț moștenitor. Fără participarea lor la planul Vision 2030, toate reformele prințului sunt sortite eșecului

Mai ales că arestarea celor patru prinți saudiți coincide cu o altă decizie mult mai riscantă a Arabiei Saudite: petro-monarhia a lansat un adevărat război al prețurilor petrolului împotriva Rusiei, un alt producător principal de hidrocarburi.