Ţara europeană care sfidează criza: excedent bugetar de 33 de miliarde de euro

Proiectul de buget pentru 2013 prezentat astăzi reflectă excelenta situaţie economică a ţării, care a înregistrat un excedent bugetar şi o creştere economică demne să provoace invidia multor state europene. Norvegia bagă toţi banii din petrol în fondul de pensii.

Documentul propus de executivul de centru-stânga de la Oslo prevede un excedent bugetar de 249,5 miliarde coroane (33,7 miliarde euro), care include veniturile din domeniul petrolului, înregistrate separat şi folosite aproape în totalitate pentru alimentarea fondului public de pensii. Ca semn de vigoare economică a ţării, guvernul norvegian va utiliza doar, 3,3% din aceste fonduri pentru acoperirea deficitului, sub nivelul de 4,0% aprobat iniţial în acest scop, scrie AFP.

Prins între necesitatea satisfacerii aşteptării norvegienilor într-un an electoral şi grija de a evita "supraîncălzirea" economiei, cabinetul de centru-stânga de la Oslo apreciază drept "neutru" un proiect privind legea finanţelor.

"În pofida actualului mediu economic mondial dificil, economia norvegiană continuă să se comporte bine", a subliniat, într-un comunicat, ministrul norvegian al finanţelor Sigbjoern Johnsen.

Mare exportatoare de hidrocarburi, economia Norvegiei este favorizată de preţul mondial crescut al petrolului, ceea ce stimulează investiţiile şi creşterea veniturilor, dar şi de nivelul scăzut al dobânzilor, într-o conjunctură economică nefastă pentru multe alte ţări occidentale.

Pentru anul viitor, Norvegia estimează o creştere economică de 2,9% din PIB, faţă de 3,7% din PIB în acest an, cu un nivel al şomajului de 3,2% (faţă de 3% în 2012) şi o inflaţie de maximum 1,7%, în comparaţie cu 1,3% anul acesta.

Excedentul bugetar al Norvegiei (la nivel central, al colectivităţilor locale şi fonduri suverane) ar urma să se cifreze la 12% din PIB în 2013, după nivelul de 13,9 procente în 2012.

În urma însumării excedentului bugetar şi a veniturilor obţinute din plasamente, fondul de pensii, creat pentru finanţarea statului după epuizarea rezervelor de hidrocarburi, se va cifra la sfârşitul anului viitor la 4.280 miliarde coroane, unul din cele mai mari la nivel mondial, conchide agenţia franceză, preluată de Agerpres.