Frustrarea UE și a Statelor Unite în fața refuzului Turciei de a se implica activ în combaterea grupării Statul Islamic a dus la apariția unui curent de opinie care susține eliminarea Turciei din NATO, potrivit portalului american Sofrep, specializat în analize militare și de securitate.
„Comunitatea europeană și Statele Unite, frustrate de poziția aparent necooperantă a Turciei cu privire la eforturile Occidentului de a limita, slăbi și distruge Statul Islamic, au ajuns la limita suportabilității în acest dosar. Apeluri în favoarea eliminării Turciei din NATO, o criză a refugiaților cu originea în refuzul guvernului turc de a participa la eforturile de stopare a expansiunii grupării teroriste și perspectiva fierbinte a unui stat kurd independent continuă să consolideze argumentele de ambele părți”, scrie site-ul citat.
Ankara și-a petrecut o bună parte din istoria recentă încercând să se plieze atât pe lumea occidentală, cât și pe cea orientală, străduindu-se să asigure hegemonia în Orientul Mijlociu în timp ce urmărea integrarea în UE. Din acest motiv, propriile interese geopolitice au început să se bată cap în cap.
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, în încercarea de a-și asigura influența în regiune, Turcia a căutat să anuleze expansiunea Arabiei Saudite și a Iranului, uneori folosindu-se de una din țări pentru a lovi în cealaltă. Astfel, Ankara s-a aliat discret cu Riyadhul pentru a slăbi regimul lui Bashar al-Assad de la Damasc, dar cu obiectivul final blocarea influenței Teheranului în Siria și, mai ales, în Liban. Tocmai aceste alianțe stau la baza conflictelor armate care fac ravagii în Siria și irak, mai comentează Sofrep.
Și atunci care este plus valoarea adusă de Turcia Alianței Nord-Atlantice și la comunității europene, se întreabă analiștii site-ului? „Unii observatori susțin că răspunsul neadecvat dat de Turcia amenințării reprezentate de Statul Islamic și riscului propagării instabilității din Siria și Irak reflectă reticența Ankarei de a susține pe deplin interesele occidentale”, răspund ei.
Într-un editorial publicat de Washington Post, Liz Sly amintește că „unii se întreabă dacă cele două țări (SUA și Turcia) mai pot fi considerate aliate”. Alianța este în cădere liberă, măcinată de interese divergente, adaugă autoarea.
Sly merge mai departe și îl citează pe decanul Universității Ipek din Ankara, Gokhan Bacik, care spune că „este greu, totuși, să evităm impresia că Turcia și SUA merg pe drumuri separate, care nu converg. De acum înainte, aceasta va fi doar o relație de necesitate. Nu mai este nimic din punct de vedere ideologic împărtășit de SUA și Turcia. Turcia s-a schimbat”, a subliniat decanul.
Reticența Turciei de a ajuta SUA în lupta împotriva Statului Islamic derivă din teama Ankarei privind un posibil stat kurd care i-ar rupe din teritoriu. Mai mult, un stat kurd independent bogat în resurse naturale ar avea capacitatea de a influența politica regională.
În ciuda acestor opinii, Turcia rămâne o țară indispenabilă pentru interesele occidentale, mai ales în contextul actualei crize ucrainene. Turcia poate ajuta SUA să contrabalanseze politica ofensivă a Rusiei în Caucaz, Marea Mediterană și Levant. Cât timp Turcia caută integrarea în UE, ea rămâne în sfera de influență a Statelor Unite care va dispune de pârghii concrete prin care să modeleze interesele Turciei după ale sale, conchide portalul citat.