Guvernul din Gibraltar a cerut în iulie vasului Aquarius, închiriat de SOS Méditerranée, să revină la activitatea sa inițială de „navă de supraveghere”.
Guvernul din Gibraltar a anunțat pe 13 august că va retrage pavilionul navei Aquarius, după ce i-a cerut să-și suspende activitățile de salvare pentru care nu era înregistrat pe teritoriul britanic.
Înregistrat în 2009 în Gibraltar ca „navă de supraveghere” (survey vessel”) Aquarius opera din 2016, după ce a fost închiriat de SOS Méditerranée și Medecins sans Frontières „exclusiv sub direcția autorităților italiene pentru operațiuni de salvare”, a explicat guvernul din Gibraltar într-un comunicat.
Însă „în iunie-iulie 2018, i s-a cerut vasului Aquarius de către administrația maritimă din Gibraltar să-și suspende operațiunile ca navă destinată salvării și să revină la activitatea sa inițială de vas de supraveghere”, după ce guvernul de la Roma a refuzat accesul în porturile sale pentru navele ONG-urilor.
Cum SOS Méditerranée nu a încercat să obțină o prelungire a aprobării pentru acțiunile de salvare, a primit un „ordin de retragere” a pavilionului pe 6 august având ca dată limită fixată 20 august.
De la această dată, „nava va ieși din registrul Gibraltarului și va reveni în cel al proprietarului său, Germania”, se mai arată în comunicat.
Aquarius a pescuit vineri din Mediterana 141 de persoane aflate la bordul a două bărci de lemn, dintre care jumătate erau minori și mai bine de o treime femei, iar comandantul navei cerea să i se permită să intre în porturile din Malta sau Italia.
Pe Twitter, ministrul italian de Interne Matteo Salvini a scris:
„Proprietate germană, închiriat de un ONG francez, echipaj străin, în apele malteze, sub pavilion din Gibraltar: Aquarius poate să se ducă unde vrea, dar nu în Italia.”