Circa 750.000 de persoane sunt în pericol să moară în următoarele patru luni din cauza foametei în Somalia, unde o a şasea regiune, Bay, este acum devastată de acest fenomen, a anunţat astăzi Centrul de analiză pentru securitatea alimentară al ONU (FSNAU), citat de BBC.
Zeci de mii de oameni au murit deja din cauza celei mai grave secete din ultimii 60 de ani care a lovit estul Africii. Jumătate dintre victime sunt copii, dezvăluie ONU. "În total, 4 milioane de persoane sunt în situaţie de criză în Somalia, dintre care 750.000 riscă să moară în următoarele patru luni în lipsa unui răspuns adecvat în ce priveşte distribuirea ajutoarelor", avertizează FSNAU într-un comunicat.
Bilanţul precedent din luna iulie al ONU anunţa că acest pericol planează asupra a 450.000 de oameni, dintr-o populaţie somaleză estimată la mai puţin de 8 milioane de locuitori.
"Zeci de mii de persoane au murit deja, dintre care mai mult de jumătate erau copii. Dacă nivelul actual al răspunsului la criza umanitară continuă, foametea va progresa şi mai mult în lunile următoare", mai avertizează FSNAU.
Starea de foamete este declarată de ONU conform unei definiţii stricte, într-o regiune unde cel puţin 20% dintre familii se confruntă cu o gravă penurie de alimente, 30% din populaţie suferă de malnutriţie severă şi rata zilnică de mortalitate este de 2 la 10.000 de locuitori. Alte cinci regiuni din Somalia au fost declarate de ONU în situaţie de foamete din luna iulie.
Numai 59% din ajutorul solicitat de ţările din Cornul Africii lovite de secetă a fost distribuit până la 1 septembrie, adică puţin mai mult de 1 miliard de dolari. Ţările vecine Somaliei, Djibouti, Eritreea, Etiopia, Kenya şi Uganda sunt, de asemenea, crunt lovite de secetă.